sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Puhuva oranki? Darvinistit näkevät viitteitä kielen evoluutiosta ääntelevässä isossa apinassa

Evolutionistit panevat toivonsa orankiin, joka on oppinut muutaman äänteen. Kuva Wikipediasta (Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported).
Joel Kontinen

Vuonna 2012 tiedelehdet raportoivat maitovalaasta, joka päästi inhimillisiä (tai ainakin siltä tuntuvia) ääniä.

Valas ei tosin alkuunkaan pärjännyt papukaijoille. Sen ”puheesta” ei saanut mitään tolkkua.

Nyt on vuorossa oranki, jonka Plos One on arvioinut tutkimuksen arvoiseksi.

Kölnin elintarhassa asustava 50-vuotias Tilda-niminen oranki on oppinut maiskuttamaan kielellään ja muodostamaan huulillaan äänteet, jotka kuulostavat k-, t- ja p-kirjaimilta. Etenkin jos kuulija käyttää mielikuvitustaan.

Tilda nimittäin häviää papukaijalle mennen tullen. Mutta puhuva papukaija ei auta darvinisteja, koska he eivät usko, että linnut ja ihminen kököttävät lähelläkään toisiaan elämän puussa, joka tosin on tutkijoiden mielestä rysähtänyt maahan jo ajat sitten.

Monet Evolutionistit ovat yrittäneet saada suuren yleisön vakuuttumaan simpanssien viestintätaidoista. He opettivat 1960-luvulla Washoe-nimiselle naarassimpanssille 100 viittomakielen sanaa. Nim Chimpsky -niminen simpanssi oli vuoteen 1977 mennessä oppinut 125 viittomaa. Tämä voi kuulostaa paljolta, mutta muutama vuosi sitten kuollut Alex -niminen papukaija oppi käyttämään 150 sanaa.

Linnut ovat muutenkin kiusallisia – ainakin evolutionisteille. Varikset ovat monin tavoin nokkelampia ja älykkäämpiä kuin simpanssit.

Kielen alkuperä ja evoluutio ovat darvinistille edelleenkin suuria mysteereja. Näyttäisi siltä, että ihminen on ohjelmoitu oppimaan kieliä.

Genesiksen eli 1. Mooseksen kirjan mukaan Aadam ymmärsi puhuttua kieltä jo alusta lähtien, joten tämän ei pitäisi hämmästyttää meitä.

Lähde:

McCoy, Terrence. 2015. The orangutan that learned how to sound like a human — and blew scientists away. The Washington Poat (14.1.).