maanantai 9. helmikuuta 2015

Uusi apinatarina: Omenia pliis, simpanssi murahtelee ja Aamulehti satuileeNämä veijarit eivät ole vielä oppineet Skotlannin tavoille. Kuva Delphine Bruyere, Wikipedia.
Joel Kontinen

Vesa Vanhalakka ei ole vähään aikaan ilahduttanut Aamulehden lukijoita apinatarinoillaan (tai edes kalajutuillaan), mutta viime sunnuntaina hän sai kudottua yhdestä simpanssin murahduksesta värikkään raportin:

Ihmisen asema ainutlaatuisena eliönä murenee entisestään. Emme ole enää ainoa olento, joka oppii kaksi kieltä. Myös simpanssi pystyy samaan. Tämä selvisi, kun hollantilaisesta eläintarhasta Skotlantiin siirrettyjen simpanssien havaittiin alkaneen ääntää ’omenaa’ tarkoittavaa murahdusta skottimurteella.”

Jo perusasiat menevät Vanhalakalta pahasti sekaisin: Murahdus ja kieli ovat eri asioita. Niin ovat myös kieli ja murre.

Kielen synty ja kehitys ovat evolutionisteille suuria mysteerejä.

Toisin kuin Vanhalakka väittää, ihmisen ainutlaatuisuus on viime vuosina käynyt entistä selvemmäksi. Ihmisen ja simpanssin geneettinen ero ei ole 1–2 prosenttia, niin kuin hän on meitä valistanut, vaan noin 30 prosenttia.

Science raportoi samoista simpansseista huomattavasti varovaisemmin. Ne eivät suinkaan oppineet uutta kieltä vaan murahtelivat samalla tavalla kuin Skotlannissa jo kauemmin eläneet simpanssit.

Tuontisimpansseilta kesti kolme vuotta oppia yksi (1) uudenlainen murahdus.

Myös linnuilla on paikallisia murteita, ja ne oppivat matkimaan muita huomattavasti nopeammin. Mutta tämäkään ei murenna ihmisen ainutlaatuisuutta.

Varislinnut ovat monin verroin älykkäämpiä kuin isot apinat, mutta tämä ei evolutionistia ilahduta, koska ihminen ja linnut eivät heidän mielestään kökötä samalla oksalla Darwinin elämänpuussa – joka sitä paitsi on jo rysähtänyt maahan.

Myös kakadut ovat etevämpiä kuin simpanssit.

Jos joku luulee, että evoluutio ennusti tällaista, hän erehtyy suuresti.

Vain ihminen kykenee luomaan apinatarinoita, joissa täysin elottomasta kehittyy vuosimiljardien kuluessa kaikki elollinen ja jossa sammakossa tulee 300 miljoonassa vuodessa prinssi.


Lähteet:

Morrell, Virginia. 2015. Chimps learn new grunt for 'apple'. Science Shot. Science (5.2.).

Vanhalakka, Vesa. 2015. Kielitaito. Aamulehti 8.2., A18.