perjantai 10. huhtikuuta 2015

Uusin naturalistinen teoria ei selitä kuun alkuperää
Taiteilija ehti jo kuvitella oletetun törmäyksen tällaiseksi. Kuva: NASA/JPL-Caltech.Joel Kontinen

Kuun alkuperä on askarruttanut naturalistisiin mekanismeihin vannovia tutkijoita jo toistasataa vuotta. Teoriat ovat tulleet ja menneet, eikä yksikään niistä ole kestänyt kritiikkiä.

Naturessa äskettäin julkaistu tutkimus on joka tapauksessa saanut tiedetoimittajat sommittelemaan näyttäviä otsikoita. Nature news jopa väittää, että kiusallinen (engl. nagging) ongelma on nyt ratkaistu ja Kuun alkuperä on selvitetty.

Monet tutkijat ovat 1970-luvulta lähtien otaksuneet, että Marsin kokoinen planeetta törmäsi Maahan noin ”4,5 miljardia vuotta” sitten.

Astrobiology-lehti käyttää tästä hypoteettisesta planeetasta nimeä Theia. Kukaan ei tiedä varmasti, onko sitä edes ollut olemassa, mutta näin pieni puute ei ilmeisesti estä antamasta sille nimeä.

Uudessa tutkimuksessa pääosaa näyttelee tietokonesimulaatioiden lisäksi myös volframin isotooppi 182, jota on löydetty sekä maapallolta että Kuusta.

Kuussa sitä on enemmän kuin Maassa. Tämän perusteella geologian professori Richard Walker (University of Maryland) uskoo, että Maa ja Theia törmäsivät toisiinsa aurinkokunnan aamunkoitossa.

Monesti spekulaatiot voittavat tieteen, etenkin silloin, kun kilpaillaan rahoituksesta. Mutta uusinkaan naturalistinen teoria ei pysty selittämään Kuun syntyä uskottavasti.

Kuun koko ja etäisyys Maasta ja Auringosta kertovat luomisesta ja planeettamme ainutlaatuisuudesta.

Kuun laavavirtaukset ovat todisteita sen nuoresta iästä.

Lähteet:

A New View of the Moon’s Formation. Astrobiology Magazine (9.4.).

Levy, Adam. 2015. Puzzle of Moon’s origin resolved. Nature news (8.4.).