tiistai 28. huhtikuuta 2015

Huipputeknologiaa meissä: Harvardin tutkija vertaa RNA-polymeraasia huipputeknologiaa hyödyntävään urheiluautoon

Fiat Barchetta. Kuva Wikipediasta (Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Germany). Harvardin yliopiston tutkija vertaa RNA-polymeraasia huipputeknologiaa hyödyntävään urheiluautoon, joka osaa kiihdyttää, hidastaa ja väistää esteitä.
Joel Kontinen

Biokemiasta on tullut darvinistin painajainen. Tutkijat julkaisevat liki viikoittain tuloksia, joita evolutionistit eivät missään tapauksessa osanneet odottaa. Uusin esimerkki koskee RNA-polymeraasia.

Heillä oli tapana olettaa, että RNA-polymeraasi on verrattain yksinkertaista.

RNA-polymeraasi on molekyyli, joka käynnistää proteiinisynteesin transkriptoimalla (siis kääntämällä) DNA:n RNA:ksi.

He otaksuivat, että RNA-polymeraasi toimi kuin vieterilelu, joka pistetään käyntiin ja köpöttelee eteenpäin, kunnes veto loppuu. Sen oletettiin tuottavan RNA:ta siihen asti, kun SEIS-komento pysäyttää matkanteon.

Harvardin yliopiston genetiikan apulaisprofessori Stirling Churchman sanoo tuoreessa tutkimustiedotteessa, että tällainen näkemys ei vastaa todellisuutta. Hän vertaa RNA-polymeraasia huipputeknologiaa hyödyntävään urheiluautoon, joka osaa ennakoida kulkua: kiihdyttää, hidastaa ja väistää esteitä.

Se on toisin sanoen älykkäästi suunniteltu prosessi, jota ilman emme olisi täällä ihmettelemässä, miten ihmeellisesti meidät on tehty.

Esimerkkejä on kaikkialla meissä: Aivomme kehittyvät kuin sinfonia tai baletti.

Solumme ovat täynnä huipputeknologiaa. Ne toimivat hienosti yhdessä, osaavat viestiä älykkäästi keskenään ja korjata virheitä.

Dawkinsin sokea kelloseppä ei saa tällaista aikaan, mutta Genesiksessä ilmoitettu Jumala on tehnyt sellaista, mitä voimme vain ihmetellä.


Lähde:

Dutchen, Stephanie. 2015. Zooming in on Transcription. How RNA machinery navigates our genomic obstacle course. Harvard Medical School News (23.4.).