tiistai 14. huhtikuuta 2015

Kova isku Isoäiti Lucylle: yksi sen nikamista on paviaanin luu


Yksi näistä nikamista on luultavasti paviaanin luu.Joel Kontinen

Darwinille avoimesti kumartavat luonnontieteen museot markkinoivat Lucyä (Australopithecus afarensis) isoäitinämme ja ylpeilevät sillä, että osapuilleen 40 prosenttia tämän evoluution ikonin luista on saatu kyhättyä kokoon.

Jotkut evolutionistit uskovat, että ”3,2 miljoonan vuoden ikäiseksi” arvioitu Lucy eli A. afarensis käveli kahdella jalalla.

Tämä näkemys perustuu yksinomaan siihen, että suunnilleen yhtä vanhoiksi ajoitetut Laetolin jalanjäljet kertovat siitä, että jotkut ovat joskus muinoin kävelleet pystyssä.

Uusi tutkimus heittää intoilijoille jäitä hattuun: amerikkalaiset tutkijat huomasivat, että yksi Lucyn oletetuista nikamista on liian pieni. Se ei heidän mukaansa kuulu myöskään pienemmälle etelänapinalle.

Mutta se muistuttaa suuresti paviaanin luuta.

Jos jatkotutkimukset osoittavat tämän pitävän paikkansa, museoiden ja oppikirjojen pitäisi rehellisyyden nimissä myöntää, että ne ovat antaneet harhaanjohtavan kuvan Lucystä.

Piltdownin ihminen oli sekoitus eri lajien luita. Nyt näyttää siltä, että Lucyn jäämistö noudattaa samantapaista darvinistista perinnettä.

Lähde:

Barras, Colin. 2015. Baboon bone found in famous Lucy skeleton. New Scientist (10.4.)