torstai 3. syyskuuta 2015

Uusi darvinistinen tarina: elämä syntyi järvessä


Uuden darvinistisen tarinan mukaan elämä syntyi kylmässä järvessä. Kuva: Joe Mastroianni, National Science Foundation, public domain.
Joel Kontinen

Darvinistiset elämänsyntyteoriat ovat yleensä verrattain lyhytikäisiä. Monesti ne ovat ristiriidassa sekä toistensa että myös tieteen kanssa. Tähän mennessä elämän on uskottu syntyneen esimerkiksi pienessä lämpimässä lammikossa (Charles Darwinin alkuliemi), arseenilammikossa tai syvänmeren savuttajassa tai kulkeutuneen tänne komeettojen tai meteoriittien kyydissä.

Yksikään naturalistinen elämänsyntyteoria ei ole toiminut uskottavasti.

Uusimman version mukaan elämä syntyi järven pohjassa. Tutkijat päätyivät tähän tarkkailtuaan Etelämantereen kylmänkalseaa järveä, jossa ei yleensä kuitenkaan ole jäätä ja vapaata happeakin on niukasti. He olettavat, että kesäisin mikrobit saattaisivat yhteyttää ja tuottaa lisää happea.

Tämä ei sinänsä liity elämän syntyyn, mutta tutkijat arvelevat, että Maan olot saattoivat joskus vajaa neljä miljardia vuotta sitten muistuttaa Antarktiksen nykyoloja.

He unohtavat, että elämä voi syntyä vain elävästä.

Jos olettaa elämän voivan syntyä sattumalta, joutuu uskomaan asioita, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua.

Usko vuosimiljooniin edellyttää esimerkiksi uskoa siihen, että maapallo oli elämän synnyn aamuhämärissä jäätyä umpeen, koska Auringon oletettiin olleen alussa himmeämpi kuin nykyisin.

Genesikseen perustuvassa mallissa ei ole tällaisia ongelmia.


Lähde:


Barras, Colin. 2015. Hidden oasis of oxygen suggests life took first breath in lakes. New Scientist (2.9.).