sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Homo naledi: Uusi ihmislaji vai vanhoja etelänapinoita?


Kuvat: Lee Roger Berger research team, Creative Commons (CC BY 4.0).
Joel Kontinen

Viestimet ovat viime päivinä repäisseet suuria otsikoita Etelä-Afrikasta löytyneistä vanhoista luista. Löydön kehitysopillinen merkitys on saanut monet tiedemiehet ja toimittajat unohtamaan kriittisen otteensa.

The Guardian poikkeaa edukseen tästä ylistyskuorosta lisäämällä otsikkoon ”tiedemiehet väittävät”, ja myös Nature News antaa tilaa toisinajattelijoille.

Kohu sai alkunsa, kun paleoantropologi Lee Berger kollegoineen julkaisi eLife -lehdessä löytönsä: 1500 luunkappaletta. Hän uskoo, että ne kuuluvat ainakin 15 saman lajin edustajalle.

Berger tuli tunnetuksi muutama vuosi sitten hyvin kiistanalaisesta Australopithecus sedibasta.

Berger uskoo, että löytö edustaa uutta ihmislajia, joten se sai nimekseen Homo naledi.

Homo naledilla on noin 500 kuutiosentin aivot, apinamainen viisto naama, ja kädet ovat myös kaarevat niin kuin Lucyllä (Australopithecus afarensis).

Mutta jotkut ovat myös näkevinään siinä ihmismäisiä piirteitä, etenkin jaloissa.

Aiemmin jotain vastaavaa väitettiin myös Ardista (Ardipithecus ramidus), joka synnytti reilusti kohua ja kritiikkiä.

Myöhemmin Ardi sysättiin koruttomasti sukupuumme sivuoksalle.

Zürichin yliopiston antropologi Christoph Zollikofer kertoi The Guardianille, että löytöä ei voida pitää uutena lajina, vaan luut kuuluvat jo aiemmin tunnetuille eläimille.

Evoluutiobiologi Jeffrey Schwartz (University of Pittsburgh /Pennsylvania) toteaa Nature Newsille, että luut eivät kuulu pelkästään yhdelle lajille vaan ovat sekoitus etelänapinoita ja muita lajeja.

Luita ei vielä ole ajoitettu, joten Homo naledin paikka ihmisen oletetussa sukupuussa on toistaiseksi täysin avoin. Evolutionistit eivät yleensä radiohiiliajoita fossiileja, joiden uskotaan olevan yli 100 000 vuotta vanhoja, joten he ajoittavat ympäristön kiviä tai kallioita.

Iänmääritys on melkoista arpapeliä, koska menetelmät perustuvat moniin olettamuksiin, eikä kukaan voi edes olla varma, ovatko fossiilit yhtä vanhoja kuin niiden lähistöltä löydetyt kivet.

Lähteet:

Callaway, Ewen. 2015. Crowdsourcing digs up an early human species. Nature News (10.9.).

Sample, Ian. 2015. Homo naledi: new species of ancient human discovered, claim scientists The Guardian (10.9.).