lauantai 17. lokakuuta 2015

Dinosauruslajit hupenevat: Nanotyrannus olikin nuori T. rex


Nanotyrannus lancensi. Kuva: Conty, Creative Commons (CC BY 3.0).
Joel Kontinen

Science raportoi äsken tuoreesta dinosaurustutkimuksesta, joka esiteltiin Society of Vertebrate Paleontology -seuran kokouksessa.

Monet tutkijat olivat pitäneet Nanotyrannusta T. rexin lähisukulaisena mutta silti omana lajinaan. Tämä näkemys joutuu lähinnä paleontologi Robert Bakkerin mittauksista. T. rex kun saattoi venyä 12 metrin pituiseksi, mutta Nanotyrannus jäi 5 metrin jässikäksi.

Bakker uskoi, että Nanotyrannus oli aikuinen.

Viime vuosien löydöt ovat saaneet useat tutkijat muuttamaan näkemyksensä. Vuonna 2002 löydettiin Montanasta hyvin säilynyt Nanotyrannus, jolle muitta mutkitta annettiin nimeksi Jane.

Paleontologi Thomas Carr tutkimusryhmineen mittasi Janen pohjeluun kasvurenkaita ja laati dinosta kolmiuloitteisen tietokonemallin.

Tutkijat arvelevat, että Jane oli yksitoistavuotias kuollessaan. He myös saivat selville, että se oli juuri aloittanut lihansyöjädinoille tyypillisen kasvupyrähdyksen.

Robert Bakker ei silti ole luopunut kannastaan.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun dinosaurustutkijat ovat myöntäneet, että löytäjät ovat liioitelleet lajien lukumääriä. Läheskään kaikkia oletettuja dinosauruslajeja ei ole ollut olemassa. Niinpä esimerkiksi Torosaurus sai siirtyä tieteestä tieteisviihteen puolelle.

Nooan urakka oli huomattavasti helpompi kuin mitä ennen kuviteltiin.


Lähde:

Balter, Michael. 2015. Top predator wannabe is just another T. rex. Science (16.10.).