keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Holokaustin muistopäivänä Ban Ki-moon puhui enemmän palestiinalaisten turhautumisesta kuin juutalaisten ahdingostaHolokaustin muistopäivää vietetään 27.1. Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisen muistoksi. Kuva: Wikipedia.Joel Kontinen

Tänään tulee kuluneeksi 71 vuotta siitä, kun puna-armeijan joukot vapauttivat Auschwitzin keskitysleirin vangit.

Puhuessaan YK:n turvallisuusneuvostossa pääsihteeri Ban Ki-moon tosin paheksui palestiinalaisten viime viikkojen terroritekoja (joissa on kuollut 28 israelilaista, eritrealainen ja amerikkalainen), mutta samalla myös puolusteli veritekoja.

Monet uhreista ovat olleet siviilejä.

Hänen mukaansa tekojen motiivina oli palestiinalaisten vieraantumisen ja epätoivon tunne. Hän pahoitteli, että rauhanprosessi on ajautunut karille ja painotti, että miehitys synnyttää luonnostaan vihaa ja ääritekoja.

Pääsihteeri valitsi puheensa ajankohdan väärin. Tänään muistellaan holokaustia, jossa kuusi miljoonaa juutalaista surmattiin yksinomaan sen vuoksi, että he olivat juutalaisia.

Palestiinalaisten terrori johtuu samasta syystä. He eivät haluaisi antaa Israelille maata, jota voitaisiin puolustaa hyökkäyksiltä.

Ban Ki-moonin olisi kenties pitänyt noudattaa Ludwig Wittgensteinin ohjetta: ”Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava” (Wovon man nicht sprechen kann, darüber muß man schweigen).Lähde:

Netanyahu says UN chief Ban Ki-moon 'encouraging terror' BBC News (27.1.).