torstai 14. tammikuuta 2016

Rukoilijasirkat eivät juuri ole muuttuneet dinosaurusten ajasta, uudet löydöt kertovat


Tämä sirkka vaani ötököitä Kreetalla.Joel Kontinen

Meripihkaan hautautuneet rukoilijasirkat eivät juuri ole muuttuneet dinosaurusten ajasta. Tutkijat löysivät Espanjasta, Libanonista ja Burmasta (Myanmarista) kolme yksilöä.

Fossiilien pitäisi olla 97–128 miljoonaa vuotta vanhoja.

Tutkimuksia johtanut Barcelonan yliopiston lehtori Xavier Delclòs sanoo, että rukoilijasirkkojen fossiilit ovat olleet harvassa. Nyt löydetyistä yksilöistä yksi on eläintietieteilijöiden vanha tuttu, kun taas kaksi muuta ovat täysin uusia tuttavuuksia.

Nykyisin rukoilijasirkkoja on yli 2 400 lajia, joten harvat fossiililöydöt eivät voi kertoa niiden oletetusta evoluutiosta muuta kuin että sitä ei ole ollut nimeksikään.

Fossiloituneilla sirkoilta ei keskiruumiin kolmannessa jaokkeessa näyttänyt olevan ultraääniä tunnistavaa korvaa. Tämä oli ainoa oleellinen ero nykysirkkoihin. Mutta koska nykylajitkin eroavat toisistaan, tällä oletetulla puutteella on turha elämöidä.

Siinä ajassa, missä darvinistisen tarinan mukaan T. rexin sukulaispoika on muuttunut punatulkuksi, rukoilijasirkka ei ole muuttunut miksikään muuksi lajiksi.

Muiden elävien fossiilien tavoin myös rukoilijasirkat haastavat evoluution.

Tässä lisää eläviä fossiileja:
· Jeesuslisko
· Salamanteri
· Nahkiainen
· Maasika
· Sinilevä
· Kummitussirkka
· Punapanda
· Koala
· Okapi


Lähde:

Geggel, Laura. 2016. Sticky Amber Preserved Dinosaur-Age Insects for Millions of Years Live Science (8.1.).