sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Eläinmaailman triathlonisti: älykkäästi suunniteltu lehdenleikkaajamuurahainen haastaa darvinistiset selitykset taidoillaanLehdenleikkaajamuurahainen. Kuva: Grey Wulf, Flickr (Creative Commons).
Joel Kontinen

Lehdenleikkaajamuurahaiset jaksavat ällistyttää tutkijoita. Äskettäin kävi ilmi, että ne ovat kemiallisen sodankäynnin mestareita.

Royal Society Open Science -julkaisu kertoo meille lisää näiden muurahaisten yllättävistä piirteistä. Kerätessään neliömetrin tuoreita lehtiä ne joutuvat leikkaamaan niitä kolme kilometriä eli noin miljoona kertaa oman pituutensa.

Lehdenleikkaajamuurahaiset ovat viljelijöitä, jotka lannoittavat viljelmänsä kasvien osilla.

Lehtien pilkkominen on kovaa työtä pienelle muurahaiselle. Tutkijat arvelevat, että ne joutuvat tässä työssä käyttämään liki kaiken energiansa – samaan tapaan kuin triathlonisti omassa uuvuttavassa urakassaan.

Muurahaiset eivät ole mitään työrobotteja vaan pikemminkin jalkatyöläisiä, jotka myös osaavat helpottaa työtään esimerkiksi valitsemalla pienempiä lehtiä.

Näyttää siltä, että niiden jalat on suunniteltu nimenomaan lehtien leikkaukseen. Ne pystyvät tarttumaan niillä lehteen ja pitämään sitä paikallaan ja leikkaamaan pienemmäksi.

Älykäs suunnittelu on yhä ilmeisempää eläinkunnassa.

Raamattu ei turhaan kehota meitä oppimaan muurahaisilta. Ne ovat yllättävän ahkeria ja kekseliäitä. Ne pysyvät pinnalla rakentamalla eläviä lauttoja. Saharan hopeamuurahainen pysyttelee viileänä jopa paahtavan kuumassa autiomaassa, ja toiset lajit ovat keksineet lämpötilaeroja hyödyntävän ekologisen ilmastoinnin.

Niillä on nuppineulan kokoiset aivot, joten niiden taidot eivät missään tapauksessa ole sokean darvinistisen kellosepän tuotantoa.

Lähde:

Asher, Claire. 2016. Leafcutter ants use prehensile legs to help chop up leaves. Science (27.1.).