maanantai 21. maaliskuuta 2016

Historioitsija Yuval Harari satuilee ihmisen historiasta

Professori Yuval Harari uskoo selvittäneensä, mikä teki ihmisestä erikoisen.
Joel Kontinen

Darvinismi hurjine spekulaatioineen viihtyy populaarimediassa. Fiktio yleensä voittaa faktan. Näin käy myös vastikään julkaistussa kirjassa Sapiens: Ihmisen lyhyt historia.

Sapattivuotta viettävä Jerusalemin heprealaisen yliopiston professori Yuval Harari kävi Helsingissä esittelemässä kohuttua kirjaansa, jossa hän väittää, että olemme ymmärtäneet väärin monet merkittävät asiat lajimme historiasta.

Helsingin Sanomat tiivistää historioitsija Hararin avainteesit näin:

Homo sapiens oli satojentuhansien vuosien ajan vähäpätöinen laji. Ihmiskunta eli erillisinä, pieninä ja toisistaan tietämättöminä ryhminä metsästäen, keräillen ja suurpetoja peläten.

Sitten saavutimme erityiskyvyn, joka nosti meidät maailman valtiaiksi
.”

Hararin mukaan esi-isillämme oli ainutlaatuinen kyky, joista eläimet eivät voineet edes haaveilla: ”kyky kuvitella olemattomia: Osaamme kertoa tarinoita ja suostutella muutkin uskomaan niihin.”

Loogisempaa olisi uskoa, että olemme luovia, koska Jumala loi meidät kuvakseen. Ja Hän on todella luova.

Harari on omaksunut naturalistisen maailmankatsomuksen, jossa ei ole tilaa Jumalalle. Hän pitää myös valtioita ja rahaa uskomusten perustalle rakennetuiksi asioiksi, joiden ”varassa miljoonat ihmiset voivat järjestäytyä tekemään yhteistyötä.”

Professori Harari ei aikoinaan saanut vanhempiaan eikä opettajiaan selittämään elämän tarkoitusta. Nyt hän yrittää tehdä sen itse. Helsingin Sanomat esittelee hänen valtavirrasta poikkeavia näkemyksiään:

· ”Vehnä ja vuohi kesyttivät ihmisen. Ne orjuuttivat vapaana kulkeneen metsästäjä-keräilijän raatamaan viljanjyvien ja kotieläinten lisääntymisen eteen.”
· ”Ihminen ei ensi alkuun tullut maata viljelemällä paremmin ravituksi eikä terveemmäksi. Ruoka muuttui yksipuolisemmaksi, kadon sattuessa uhkasi nälkä. Pysyvissä asumuksissa viihtyivät myös syöpäläiset. Isoissa yhteisöissä levisivät kulkutaudit, joista tuhoisimmat siirtyivät ihmisiin kotieläimistä. ”
· ”Paikalleen asetuttuaan ihmiset pystyivät kuitenkin tekemään lapsia entistä tiuhemmin. He elivät kurjasti mutta lisääntyivät monin verroin nopeammin kuin ennen.”
· ”Työn ääreen kesyyntyminen ei ole tehnyt meistä onnellisempia. Kanoista ja naudoista olemme kuitenkin tehneet maailmanhistorian onnettomimpia olentoja.”
· ”Tuotantoeläinten kohtelu on vuosisatojen vieriessä muuttunut yhä julmemmaksi. Orjia ovat nyt todellakin eläimet.”
· ”Muutoinkin ihmisestä on tullut aina vain tuhoisampi muille maapallon lajeille. Tieteen nousu ei ole toistaiseksi auttanut meitä kääntämään suuntaa.


Monien muiden sekularistien tavoin Harari yhdistää eläimiin ominaispiirteitä, joita niillä ei ole. Todellisuudessa vain ihmiset voivat olla orjia.

Harari suuntaa tykistönsä seuraavaksi kapitalismiin, jonka alttarille ihmiskunta on valmis uhraamaan kaikkensa. Hän myös suree sitä, että ihmiset eivät ole myöntäneet ihmisoikeuksia eläimille.

Yhdessä asiassa Harari on oikeassa: ihmiskunnan historia ei ole ollut kovin pitkä. Loppu on spekulaatioita.

Lajimme todellinen historia on luettavissa Genesiksestä.


Lähde:

Mutanen, Annikka. 2016. Ihmislajista tuli maailman valtias, koska uskomme asioihin jotka eivät ole totta, sanoo tutkija Yuval Harari. Helsingin Sanomat (18.3.).