tiistai 29. maaliskuuta 2016

“Minimaalinen solu” tuhoaa evoluution, biofysiikan tohtori Cornelius Hunter sanoo


Minisolu ei ole kovin mini. Kuva: Thomas Deerinck ja Mark Ellisman/NCMIR/UCSD.
Joel Kontinen

Tutkijat ovat viime vuosina yrittäneet selvittää, miten pieni solu voi olla, jotta se silti olisi toimiva solu. Taustalla kummittelee halu osoittaa, miten ensimmäinen solu olisi voinut syntyä.

J. Graig Venter tutkimusryhmineen julkaisi äskettäin 473 geenin osittain keinotekoisen solun, joka sai koodinimekseen JCVI-syn3.0. Siinä on 531 560 emäsparia, joten ei se kovin pieni ole.

Tutkijat poistivat puolet Mycoplasma mycoidesin genomin geeneistä. Jäljelle jäi minisolu.

Venter sanoi, että heidän hankkeensa osoittaa, miten mutkikasta (complex) elämä on, jopa yksinkertaisimmissa organismeissa. Löytö on hänen mukaansa nöyryyttävää.

Biofysiikan tohtori Cornelius Hunter sanoo, että minisolu tuhoaa evoluution. JCVI-syn3.0 on pienuudestaan huolimatta niin mutkikas, että evoluutio ei millään olisi pystynyt tuottamaan sitä.

Kun J. Graig Venter tutkimusryhmineen ilmoitti siirtäneensä mikrobin sisällön toiseen mikrobiin vuonna 2010, populaarilehdistö elämöi. Jotkut uskoivat, että ihminen oli pystynyt synnyttämään synteettisen elämän. Tuolloinkin pääosaa näytteli Mycoplasma mycoides -mikrobi.

Venter on tunnettu myös muista tempauksistaan. Hän on esimerkiksi luvannut lukea Marsista kenties löytyvän mikrobin perimän.

Minisolusta huolimatta elämän synty on edelleenkin naturalistinen /materialistinen mysteeri, jota ei monista yrityksistä huolimatta ole onnistuttu ratkaisemaan.

Kemikaalit eivät muitta mutkitta suostu muuttumaan elämäksi.

Tutkijat ovat kehitelleet monia yritelmiä, jotka heidän kollegansa ovat armotta ampuneet alas:

· alkuliemi
· RNA-maailma
· syvänmeren savuttaja
· arseenilammikko
· kuuma lähde
· jäinen meri
· meteoriitit
· nanohiukkasten kyvyt

Minisolu osoittaa, miten mahdotonta on yrittää synnyttää elämää naturalistisesti. Puoli miljoonaa emäsparia ei ole mikään pikkujuttu. Ne pitäisi äkkiä saada kokoon ja solukalvon suojiin ennen kuin happi tai auringon uv-säteet tuhoavat ne.

Lähteet:

Callaway, Even. 2016. ‘Minimal’ cell raises stakes in race to harness synthetic life. Nature news (24.3.).

Hunter, Cornelius. 2016. Mycoplasma mycoides Just Destroyed Evolution. Darwin’s God (24.3.).