sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Gekot ja kameleontit elivät jo liitukaudella


Monet sisiliskot ovat säilyneet ällistyttävän hyvin meripihkassa. Kuva: PG Palmer, Creative Commons (CC BY-SA 2.0).Joel Kontinen

Burmasta löytynyt gekko oli säilynyt niin hyvin meripihkassa, että aluksi tutkijat luulivat sen olevan peräisin meidän päiviltämme. Mutta yhdentoista muun samaan kokoelmaan kuuluvan liskofossiilin kanssa se on ajoitettu noin ”100 miljoonan vuoden” ikäiseksi.

Liitukauden piti olla dinosaurusten valtakautta. Nyt näyttää siltä, että myös ainakin salamanterit, tuatarat, gekot ja kameleontit menestyivät tuolloin.

Pienistä eroista huolimatta fossiilit ovat selvästi tunnistettavissa gekoiksi ja kameleonteiksi. Evoluution sijasta niissä näkyy stasis eli muuttumattomuus.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että myös monet nisäkkäät ja nykylinnut elivät dinosaurusten kaudella. Niitä on jopa löydetty samasta joukkohaudasta.

Meripihkaan jähmettyneillä eläimillä on pinttynyt taipumus muistuttaa erehdyttävästi nykyisin eläviä lajeja riippumatta siitä, miten monta kymmentä tai sataa miljoonaa vuotta vanhoja niiden uskotaan olevan.

Tällaiset löydöt tukevat Genesiksen lajiensa mukaan periaatetta.

Lähde:

Sokol, Joshua. 2016. Dinosaur-era geckos and chameleons perfectly preserved in amber. New Scientist (4.3.).