keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Tikka, evolutionistin painajainen, on yllättävän fiksu: käyttää sieniä pehmentääkseen kotikoloaan


Pihkatikka (Picoides borealis). Kuva: Matthew K. Hacker, public domain.
Joel Kontinen

Kehitysopin kannattajat eivät pysty selittämään, miksi tikat eivät ole kuolleet sukupuuttoon, vaikka heidän mielestään ensimmäisillä tikoilla ei ollut iskunvaimenninta, joka olisi suojannut niiden aivoja kovilta iskuilta.

Ilman sisäänrakennettua kypärää ne olisivat tuupertuneet kuolleina maahan jo "miljoonia vuosia" sitten, emmekä näkisi yhtään tikkaa missään.

Tuore Proceedings of the Royal Society B -lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että jotkin tikat ovat myös yllättävän fiksuja. Ne tuovat mukanaan sienten itiöitä, jotka auttavat pehmentämään niiden kotikoloa.

Uhanalainen pihkatikka (Picoides borealis) saattaa kovertaa kotiaan jopa kahdeksan vuotta, ja se tuo nokassaan, jaloissaan tai siivissään itiöitä, jotka lahottavat puuta ja näin helpottavat sen työtä.

Jotkin muut tikat saattavat valmistaa kotinsa viikossa.

Evoluution kyllästämä tiedemaailma on oikukas: kun simpanssi viskelee puuta kivillä, evolutionisti alkaa spekuloida uskonnon alkuperästä, ja kun gorilla hyräilee, on vuorossa kielen evoluutio, mutta kun muurahainen lääkitsee itseään tai linnut osoittavat olevansa nokkelia ja käyttävät apuvälineitä, media ei viitsi kohista.

Eläinten älykkyys kertoo luomisesta.


Lähde:

Wong, Sam. 2016. Woodpeckers carry wood-eating fungi that may help them dig holes. New Scientist (23.3.).