sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Dopingin evoluutio: kilpapyöräilijät käyttävät piilotettua sähkömoottoria


Tämä sähköpyörä ei riko sääntöjä, kunhan sitä ei käytetä pyöräkilpailuissa. Kuva: EBikePro, Creative Commons (CC BY-SA 4.0).Joel Kontinen

Kun darvinistit haluavat teoriansa kuulostavan uskottavalta, he monesti määrittelevät evoluution muutokseksi.

Näemme kilpapyöräilyn maailmassa valaisevan esimerkin tällaisesta evoluutiosta. Aluksi huijarit turvautuivat kiellettyihin kemiallisiin aineisiin, mutta evoluution edistyessä jotkut ovat siirtyneet käyttämään mekaanista dopingia.

Italialaislehti Corriere della Sera raportoi äskettäin, että seitsemän pyöräilijän epäillään käyttäneen pientä kätkettyä sähkömoottoria viime kuussa järjestetyssä kilpailussa. Reportterit saivat huijauksen selville lämpökameralla.

Jo aiemmin 19-vuotias belgialainen pyöräilijä Femke Van Den Driessche oli jäänyt kiinni pikkuruisen sähkömoottorin käytöstä.

Sähkömoottori voi antaa pyöräilijälle jopa 200 wattia lisätehoa, joskin kätketty moottori tuottaa ehkä puolet siitä.

Huiputtaminen näyttää olevan yleistä liki kaikilla aloilla, myös tieteen huipulla. Tiedelehdet valittelevat tämän tästä, että tutkijat tehtailevat tuloksia, joita ei pystytä todentamaan. (Lue lisää tästä ja tästä.)

Suuri osa menneistä huijauksista on liittynyt tavalla tai toisella evoluutioon: Ernest Haeckelin sikiökuvat, Nebraskan ihminen eli Hesperopithecus haroldcookii, jonka olemassaolo perustui yhteen sian hampaaseen, Piltdownin ihminen eli Eoanthropus dawson ja dinolintu Archaeoraptor liaoningensis.

Doping kukoisti etenkin evoluutioon viehättyneessä DDR:ssä, mutta se on sittemmin levinnyt liki kaikkialle.

Huijausten juuret versovat syntiinlankeemuksesta, jonka seuraukset ovat nähtävissä mediassa päivittäin.

Tuorein versio siitä on dopingin evoluutio, jossa luonnonvalinnan ja mutaatioiden sijasta pääroolia näyttelee insinööritaidon väärinkäyttö.

Lähde:

Newman, Lily Hay. 2016. “Mechanical Doping” Reaches Absurd New Low in Cycling World. Slate (20.4.).