tiistai 26. huhtikuuta 2016

Tšernobyl ei ole auttanut evoluutiota edes 30 vuodessa

Ihmiset pysyttelevät poissa Tšernobylin alueelta. Kuva: slawojar 小山, Creative Commons (CC BY-SA 3.0).
Joel Kontinen

Tänään tulee kuluneeksi 30 vuotta Tšernobylin rysäyksestä.

Yleensä radioaktiiviset päästöt synnyttävät mutaatioita, evoluution oletettua mekanismia, jota ilman edes oppikirjoissa ei mainostettaisi uusdarvinismia.

Mutaatiot eivät ole auttaneet evoluutiota Bhopalissa eivätkä Fukushimassa.

Mutaatiot ovat virheitä. Kirjoitusvirheet eivät paranna tekstiä, eivätkä DNA:n kopiointivirheet kenenkään perimää. Lisäksi DNA:n korjausmekanismit pitävät suurimman osan virheistä loitolla.

Tšernobylissä vahingot näyttävät ainakin eläinkunnassa jääneen pieniksi. Vakavat mutaatiot syntyivät heti vuonna 1986. Nykyisin pääskysissä on jonkin verran albinismia, ja myyrät saattavat kärsiä kaihista, mutta alueesta on 30 vuodessa tullut varsinainen eläinpuisto, jossa biisoni, sudet, punaketut, joutsenet, majavat ja villisiat näyttävät voivan hyvin, kun miltei kaikki ihmiset ovat pysytelleet poissa.

Mutaatiot eivät edes banaanikärpäsissä ole edistäneet evoluutiota, ja niiden vaikutus esimerkiksi zika-viruksessa ja ebolassa ei tiettävästi ole parantanut maailmaamme.

Evoluutio on muutenkin henkitoreissaan. Ison-Britannian tiedeakatemia Royal Society on kutsunut koolle tieteellisen kokouksen, jonka tarkoituksena on tarkastella uusdarvinismia kriittisesti.

Lähteet:

University of Georgia. 2016. 30 years after Chernobyl, camera study reveals wildlife abundance in Chernobyl Exclusion Zone. Science Daily (18.4.).

Wendle. John. 2016. Animals Rule Chernobyl 30 Years After Nuclear Disaster. National Geographic (18.4.).