perjantai 23. syyskuuta 2016

Brittimies sai Ig Nobelin elettyään vuohena Sveitsin Alpeilla


Tämä on oikea vuohi eikä valepukuinen tutkija.

Joel Kontinen

Samalla kun Aku Ankka ja muut mediat esittelivät meille ihmismäisiä eläimiä, kaksi tutkijaa tekeytyi eläimiksi ja eli niiden tavoin luonnossa. Toinen söi esimerkiksi matoja ja toinen ruohoa.

Ja nyt tiedeyhteisö palkitsee heidän uranuurtavan tutkimuksensa.

Harvardin yliopisto on jakanut tunnustusta tutkimuksista, jotka saavat meidät hymyilemään – ja ehkä myös miettimään. Valintaraati on usein suosinut evoluutioon tavalla tai toisella liittyviä tutkimusaiheita.

Tänä vuonna biologian Ig Nobel myönnettiin Charles Fosterille, joka on harjoitellut elämää mäyränä, saukkona, peurana, kettuna ja lintuna, ja Tom Thwaitesille, joka tekeytyi vuoheksi ja eli Sveitsin Alpeilla vuohien keskuudessa. Hän pyrki aitouteen käyttämällä tekojalkoja ja muita vuohimaisia varusteita.

Niiden avulla hän pystyi liikkumaan vuohen tavoin.

Ihmisen ja eläimen raja hämärtyy monesti darvinistilta, joka on kuulevinaan eläinten puhuvan ja kommunikoivan ihmismäisesti, sekä jopa sortuvan ihmisen paheisiin.

Tänä vuonna taloustieteen palkinto myönnettiin tutkijoille, jotka arvioivat kallioiden persoonallisuutta myynnin ja markkinoinnin perspektiivistä.

Volkswagen sai kemian palkinnon onnistuttuaan vähentämään päästöjä aina mitattaessa.

Psykologian palkinto annettiin tutkijoille, jotka kysyivät tuhannelta valehtelijalta, kuinka usein nämä valehtelivat ja missä määrin nämä uskoivat valheensa.

Lähde:

Amos, Jonathan. 2016. Ig Nobel win for Alpine 'goat man' BBC news (23.9.).