torstai 29. syyskuuta 2016

Taloustutkimus: Uskonnot hyödyntävät USA:n taloutta enemmän kuin Apple, Amazon ja Google yhteensä

Myös Ark Encounter hyödyntää USA:n kansantaloutta tuntuvasti. Kuva: Jameywiki, Creative Commons (CC BY-SA 4.0).
Joel Kontinen

Kun Answers in Genesis rakensi Ark Encounter -teemapuistoaan, vapaa-ajattelijat syyttivät sitä verovarojen tuhlauksesta, vaikka ensimmäistäkään verodollaria ei kilahtanut jättimäisen Nooan arkin kirstuun.

Skeptikoilla on tapana väittää, että uskonnot ovat pahasta. Mutta todellisuus puhuu hyvin erilaista kieltä. Uskonnot ovat hyödyksi yhteiskunnalle.

Äskettäin Brian Grim (Georgetown University) ja Melissa Grim (Newseum Institute) tutkivat uskontojen vaikutusta USA:n talouteen.

Tulokset olivat liki uskomattomia. Uskonnot (etenkin kristinusko) tuovat talouselämään vähintään 378 miljardia dollaria ja ehkä jopa niinkin paljon kuin 4,8 biljoonaa dollaria vuosittain.

Paras arvio on 1,2 biljoonaa. Se on enemmän kuin mitä Apple, Amazon ja Google tuovat yhteiskunnalle vuodessa.

Kristilliset järjestöt tarjoavat esimerkiksi koulutusta ja terveydenhoitoa. Ne omistavat viestimiä ja jakavat ruokaa ja avustuksia köyhille, kärsiville ja vainotuille.

Paikallisseurakunnat ovat oma lukunsa ja niin ovat myös avustusjärjestöt, varsinkin World Vision ja Samaritan’s Purse.

Hedelmistään puut tunnetaan. Usko evoluutioon on tuonut meille kansanmurhia, rodunjalostusta (eugeniikkaa), rasismia, abortteja ja eutanasiaa.

Kristillisen maailmankuvan mukaan ihmiset ovat toistensa veljiä (tai sisaria), yhtä lailla Jumalan kuvaksi luotuja kuin mekin, joten ei ole ihme, että kristinusko vaikuttaa hyvää ja hyödyntää myös kansantaloutta.

Lähde:

Zylstra, Sarah Eekhoff. 2016. Religion Boosts US Economy More Than Apple, Amazon, and Google Combined. Christianity Today (14.9.).