lauantai 1. lokakuuta 2016

Evoluutio selittää, miksi ihmiset murhaavat toisiaan – tai ehkä ei


Simpanssin moraali? Kuva: Delphine Bruyere, Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

Joel Kontinen

Evolutionistin on vaikea uskoa, että ihminen eroaa oleellisesti muista elävistä olioista, vaikka monet seikat tai ominaisuudet (esimerkiksi genetiikka, kieli, kulttuurin rakentaminen, pystykävely, leuka ja silmänvalkuainen) kertovat siitä, että olemme ainutlaatuisia, että meidät on luotu Jumalan kuvaksi.

Darvinisti kiistää yliluonnollisen ulottuvuuden ja haluaa kuitenkin nähdä moraalia – tai sen puutetta – eläimissä, etenkin isoissa apinoissa.

Äskettäin José Maria Gómez (Granadan yliopisto) kollegoineen selvitti tieteen tietokannoista, missä määrin eri nisäkäslajit tappoivat lajitovereitaan.

He tutkivat 1024 lajin tiedot.

He huomasivat, että 40 prosenttia lajeista oli väkivaltaisia, kun taas esimerkiksi lepakot ja valaat eivät juuri koskaan tappaneet lajitovereitaan. Sudet ja simpanssit sen sijaan olivat hyvin väkivaltaisia. Simpanssin tappoivat 4,5 % lajitovereistaan ja bonobot 0,68 %.

Gómez päätteli tämän perusteella, että noin 2 prosenttia ihmisten kuolemista johtuu tapoista. Lukema on vaihdellut historian kuluessa. Pahimmillaan se on Gómezin tutkimusryhmän mukaan ollut jopa 12 % (Euraasiassa keskiajalla), mutta nykyisin se on osapuilleen 1,3 prosenttia.

Tämä Naturessa julkaistu tutkimus viittaa siihen, että oletettu menneisyytemme ei selitä tappamista siinä määrin kuin esimerkiksi psykologi Steven Pinker on väittänyt.

Pinker uskoo, että metsästäjä-keräilijät tappoivat 15 prosenttia tovereistaan. Todisteet eivät puolla tällaista lukemaa.

Raamatun mukaan maailman pahuus juontuu viime kädessä Genesiksessä kuvatusta syntiinlankeemuksesta, joka toi kärsimyksen ja kuoleman maailmaan.

Ihmiset ovat alusta lähtien syytelleet toisiaan. Aadam syytti Eevaa, Eeva syytti käärmettä. Nykyihminen syyttää evoluutiota.

Siinä hän on osittain oikeassa, sillä yhdistelmä ateismi + usko evoluutioon on tappanut enemmän ihmisiä kuin yksikään muu ideologia.

Evoluution hedelmät ovat huonoja. Vai mitä sanoisimme kansanmurhista, rodunjalostuksesta eli eugeniikasta, rasismista, aborteista ja eutanasiasta?

Mutta tämä ei tarkoita sitä, että evoluutio olisi totta.

Lähde:

Wade, Lizzie. 2016. Why do we kill? Controversial study blames our distant ancestors. Science (28.9.).