perjantai 18. marraskuuta 2016

Huipputeknologiaa kasvissa: rungon valokuitukaapeli johtaa auringonvalon juurien reseptoreihin

Arabidopsis thaliana hyödyntää valokuitukaapelitekniikkaa. Kuva: Marco Roepers, Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

Joel Kontinen

Vasta äskettäin tutkijat saivat selville, että kasveilla on sisäinen lämpömittari. Nyt Hyo-Jun Lee (Soulin yliopisto) kollegoineen huomasi, että Arabidopsis thalianan runko toimii kuin valokuitukaapeli. Se johtaa auringonvaloa juurien fytokromeiksi kutsuttuihin reseptoreihin.

Kasveissa on pieneen tilaan pakattu paljon huipputeknologiaa.

Fytokromi on sama molekyyli, joka mittaa kasvin lämpötilaa. Se toimii katalyyttinä ja saa kasvin tuottamaan HY5:ksi kutsuttua proteiinia, joka edistää kasvien tervettä kasvua.

Tutkijat kokeilivat myös mutaatioiden vaikutusta kasviin.

Ne osoittautuivat turmiollisiksi. Fytokromissa ne vähensivät HY5:n valmistusta. Juuret eivät tuolloin kasvaneet kunnolla.

Aiempi tutkimus on osoittanut, että monet kasvin kehitykseen ja kukkimiseen liittyvät seikat tarvitsevat kasvisolun DNA:ta, joka ei koodaa proteiineja.

Kasvien maailma ei toisin sanoen ole kovin darvinistinen.

Niiden yllättävät taidot ovat ennenkin ällistyttäneet tutkijoita. Auringonkukalla on sisäinen kello. Mimosa tietää, koska sitä uhataan. Jotkin kasvit turvautuvat viekkauteen estääkseen tuholaisia syömästä niitä.

Kasvit osaavat myös suojautua auringon ultraviolettisäteilyltä: älykkäät kasvit valmistavat itselleen ison aurinkosuojakertoimen.


Lähde:

Klein, Alice. 2016. Plants ‘see’ underground by channelling light to their roots. New Scientist (1.11.).