sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Sininen eksoplaneetta HD 189733b ei ole elinkelpoinenTaiteilijan näkemys planeetta HD 189733b:stä. Kuva: ESO/M. Kornmesser.
Joel Kontinen

Vaikka jotkin eksoplaneetat voivat jossain määrin olla maapallon kaltaisia, ulkonäkö voi pettää – ja joskus hyvin pahasti.

HD 189733b näyttää Maan tavoin tumman avaruuden ympäröimältä kauniin siniseltä pilkulta, kun sitä katsoo riittävän etäältä.

Mutta avaruustieteilijät ovat saaneet selville, että Ketun tähdistössä 63 valovuoden päässä meistä aurinkoaan miltei hipaiseva planeetta ei ole lainkaan Maan kaltainen.

Tämän Jupiterin kokoisen planeetan vuosi kestää vain 2,2 (Maan) päivää. Kuun tavoin se lienee vuorovesilukkiutunut eli sen sama puoli on aina kääntynyt aurinkoaan kohti.

Tutkijat arvioivat, että tuuli saattaa HD 189733b:llä puhaltaa jopa 8 700 kilometriä tunnissa. Ja sade voi tulla alas sulana lasina.

Sininen väri ei välttämättä heijastu valtamerestä vaan esimerkiksi ilmakehän pilvien silikaatista.

Meidän aurinkokunnassamme Uranus ja Neptunus näyttävät sinisiltä niiden ilmakehän metaanin vuoksi.

Moni naturalisti /materialisti toivoo hartaasti, että elämää ja elinkelpoisia planeettoja löytyisi myös muista aurinkokunnista. Se voisi viitata siihen, että elämä voi kehittyä sattumalta ilman Jumalaa, joka jo ajatuksena on monelle liian pelottava.

Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että maapallo on äärimmäisen ainutlaatuinen. Mistään ei ole löytynyt sen veroista planeettaa.

Jotkin eksoplaneetat ovat niin kummallisia, että niiden ei edes pitäisi olla olemassa. Ne horjuttavat naturalistisia planeetanmuodostusteorioita.

Monet eksoplaneetat ovat liian kuumia elämälle, suorastaan hengenvaarallisia tai muuten kummajaisia.

Kaikkia raportoituja maailmoja ei edes ole olemassa.

Esimerkiksi Harvardin yliopiston astrofyysikko Howard Smith on sanonut, että voimme hyvinkin olla yksin maailmankaikkeudessa.

Lähde:

Wall, Mike. 2016. This Blue Alien Planet Is Not at All Earth-Like.
Space.com
(1.11.).