maanantai 5. joulukuuta 2016

Israelilaiset keksivät varhaisimmat aakkoset 3800 vuotta sitten, uusi tutkimus päättelee

Tuoreen tutkimuksen mukaan muinaiset israelilaiset kehittivät tällaisista hieroglyfeistä varhaisimmat aakkoset, joissa oli 22 kirjainta. Kuva: Jon Bodsworth.
Joel Kontinen

Juutalaiset saattoivat keksiä aakkoset jo silloin, kun muut Lähi-idän kansat vielä tyytyivät hieroglyfeihin.

Arkeologi ja epigrafian tutkija Douglas Petrovich (Wilfrid Laurier University) esitteli tuoreen löytönsä American Schools of Oriental Research -järjestön vuosikokouksessa 17.11.

Tutkiessaan 3800 vuotta vanhoja kiveen hakattuja tekstejä egyptiläisessä museossa Petrovich huomasi tekstissä sanan heprealaiset. Löytö sai hänet tutkimaan kirjoituksia tarkemmin.
Hän arvelee, että heprealaiset pelkistivät egyptiläisten mutkikkaan kirjoitusjärjestelmän varhaisimmiksi aakkosiksi.

Petrovich pystyi myös tunnistamaan teksteistä nimet Joosef, Asenat ja Manasse, jotka ovat meille tuttuja 1. Mooseksen kirjasta.

Löytö tukee Vanhan testamentin historiallisuutta. Se vahvistaa Genesiksen loppulukujen historiallisuuden. Heprealaiset olivat Egyptissä juuri silloin, kun Raamattu sanoo heidän olleen siellä eli osapuilleen 1876–1442 eKr.

Joosefin nimi esiintyy myös faraoiden ajan kolikoissa.

Jotkut skeptikot ovat otaksuneet, että Mooses ei ole voinut kirjoittaa Pentateukkia (eli Vanhan testamentin viittä ensimmäistä kirjaa), koska heidän mielestään juutalaiset eivät tuolloin osanneet kirjoittaa.

Väite on siepattu tuulesta. Arkeologit ovat löytäneet useita vanhoja hepreankielisiä tekstejä. Juutalaiset osasivat kirjoittaa jo varsin varhain.

Arkeologiasta on tullut Raamattuun uskovien ystävä. Monet löydöt tukevat Vanhan testamentin historiallista luotettavuutta (Lue lisää esimerkiksi tästä, tästä, tästä ja tästä).

Lähde:

Bower, Bruce. 2016. Oldest alphabet identified as Hebrew. Science News (19.11.).