perjantai 2. joulukuuta 2016

Lentävä lohikäärme kertoo nerokkaasta suunnittelusta


Draco sumatranus. Kuva: Biophilia curiosus, Creative Commons (CC BY 3.0).
Joel Kontinen

Meidän on vaikea välttyä kuulemasta lohikäärmeistä vaikka emme edes lukisi Harry Pottereita. Niihin törmää legendojen ja mytologian lisäksi vaikkapa kiinalaisessa horoskoopissa, jossa on esimerkiksi rotan, apinan ja hevosen lisäksi myös lohikäärme.

Australian Kurandassa pieni museo esittelee lohikäärmeen munia. Museo ei tosin paljasta, millaisen otuksen fossiloituneita jälkeläisiä ne ovat.

Lohikäärme elää myös eläinten nimissä:

Komodonvaraani (Varanus komodoensis) on aikamme suurin lisko. Sen englanninkielinen nimi on Komodo dragon eli Komodonlohikäärme, ja se muistuttaa jossain määrin dinosauruksia.

Lohikäärme on päässyt myös hiukan pienemmän liskon nimeen: Kaakkois-Aasian metsiköissä elävä Draco sumatranus eli Sumatran lohikäärme pystyy liitämään puusta toiseen siivekettä tai purjetta muistuttavan ihopoimunsa avulla.

Tämä pikkulohikäärme kasvaa vain yhdeksän sentin pituiseksi, joskin sen häntä lisää pituutta toisen mokoman. Se pystyy levittämään purjeensa eturaajoillaan niin vikkelästi, että sitä on vaikea kuvata, ja myös ohjaamaan liitoaan.

Kuvaillessaan liitoliskon taitoja New Scientist turvautuu aukkojen evoluutioon ja spekuloi, että sen raajat kehittyivät juuri tätä tarkoitusta varten – ikään kuin sokea kelloseppä olisi nähnyt, mitä se tekee.

Draco sumatranus kertoo meille nerokkaasta suunnittelusta, aivan kuten sitä vielä pienempi pommikiitäjä, jolla myös on lohikäärmeen ominaisuus: se puhaltaa 100-asteista kaasua ahdistajiensa niskaan.

Lähde:

Holmes, Bob. 2016. Dragon lizards fly by grabbing their fold-up wings with ‘hands’. New Scientist (1.12.).