tiistai 27. joulukuuta 2016

Richard Dawkinsin painajainen: roska-RNA suojaa syövältä ja pitää meidät kunnossa


Proteiinien valmistus on tarkkaa työtä, eikä sitä tehdä roskalla. Kuva: Boumphreyfr, Creative Commons (CC BY-SA 3.0).Joel Kontinen

Olipa kerran aika, jolloin ajateltiin, että itsekkäät geenit näyttelevät pääosaa perimässämme ja että 98 prosenttia genomistamme on evoluutiolta tähteeksi jäänyttä täysin tarpeetonta roinaa.

Jos jokin DNA:n pätkä ei koodannut (valmistanut) proteiineja, sitä pidettiin roskana eikä kukaan vaivautunut tutkimaan sitä.

Roska-DNA:n lisäksi meissä piti tietenkin olla myös roska-RNA:ta.

Kunnes kävi ilmi, ettei meissä ollutkaan roskaa.

Nyt tiedetään, että sekä roska-DNA:lla että roska-RNA:lla on tärkeitä tehtäviä. Ilman niitä olisimme huomattavasti sairaampia.

Tuore Naturessa julkaistu tutkimus viittaa siihen, että lncRNA (Long Non-Coding RNA) säätelee lihasten toipumista ja kasvua edistäviä prosesseja ja saattaa estää syöpää.

Vaikka lncRNA ei tuota proteiineja, ainakin jotkin niistä valmistavat polypeptideja, jotka ovat proteiineja lyhyempiä aminohappoketjuja.

Esimerkiksi LINC00961-niminen lncRNA-molekyyli valmistaa 90 aminohaposta koostuvan molekyylin.

Sillä on kaikkea muuta kuin mitätön rooli: se säätelee mTORC1-nimisen preteiinikompleksin työtä.

Tämä kompleksi toimii mittarina, joka tarkistaa, onko soluissa riittävästi ravinteita. Lisäksi se vaikuttaa esimerkiksi aineenvaihduntaan, solun kasvuun ja lisääntymiseen. Jos se ei toimisi kunnolla, seurauksena saattaisi olla vaikka syöpä.

Solussa on niin paljon hienosäätöä, korjausmekanismeja ja sisäkkäisiä systeemejä, että darvinistisilla selityksillä ei ole muuta virkaa kuin varoittaa dogmaattisen tieteen vaaroista.

Lähde:

Beth Israel Deaconess Medical Center. 2016. Research Reveals the Importance of Long Non-Coding RNA Regulating Cellular Processes. (26.12.).