lauantai 22. syyskuuta 2012

Koptit löysivät todisteita Jeesuksen vaimosta – tai sitten eivät


El Greco (1580): Kristus kantaa ristiään. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Dan Brownin lukijoille Jeesuksen vaimon olemassaolo ei ole yllätys. Niinpä kun viestimet kertoivat 300-luvulta peräisin olevasta käsikirjoituksen kappaleesta, jossa Jeesus sanoo opetuslapsilleen: ”vaimoni”, he arvelivat saaneensa kaipaamansa todisteen sille, että Jeesus oli oikeasti ollut naimisissa.

Kohu sai alkunsa Karen L. Kingin hiljattain julkaisemasta selonteosta. Harvardin yliopistossa historiaa tutkiva King käsitteli kirjoituksessaan tätä koptinkielistä papyruksenpalaa.

Ilta-Sanomilla näytti olleen kova kiire julkaista juttu. Sen mukaan teksti oli 400-luvulta (ei ollut: 4th century on suomeksi neljäs vuosisata eli 300-luku), se oli kirjoitettu kreikaksi (väärin: Coptic on koptin kieli) ja lehti yhdisti ”vaimon” Maria Magdaleenaan eli Magdalan Mariaan, vaikka teksti ei sitä kerrokaan.

King päättelee, että teksti ei todista Jeesuksen olleen naimisissa. Nyt julkaistu asiakirja on liian nuori osoittaakseen tällaista.

Uuden testamentin evankeliumit ovat silminnäkijöiden kertomuksia Jeesuksen elämästä. Ne kirjoitettiin muutama vuosikymmen niissä kerrottujen tapahtumien jälkeen.

Katkelma on kooltaan 4 x 8 cm. Ainakin jotkut asiantuntijat pitävät sitä aitona. Se ei siis todennäköisesti ole nykyaikainen väärennös. Mutta tämä ei takaa sitä, että se olisi historiallisesti luotettava.

Useimmat ensimmäisellä vuosisadalla eläneet juutalaiset miehet olivat naimisissa, mutta Jeesuksen elämä ja tehtävä olivat täysin ainutlaatuisia. Vaimo ja lapset olisivat aiheuttaneet teologisia ongelmia, koska Aadamin suvun jäseninä he olisivat olleet syntisiä. Evankeliumeissa ei sitä paitsi mikään viittaa siihen, että Jeesus oli naimisissa.

Koptinkielinen teksti ei ole inspiroitu kuvaus Jeesuksen elämästä. Se on liian nuori – vähintään 100-150 ja ehkä jopa 300 vuotta nuorempi kuin evankeliumit – jotta se voisi kumota niiden kuvaukset historian Jeesuksen elämästä. Se on kirjoitettu väärällä kielellä ja väärässä kulttuurissa.

Media on viime vuosina raportoinut monenlaisista oudoista Jeesuksen elämää koskevista ”löydöistä”, mutta kaikki sensaatiomaiset väitteet ovat osoittautuneet perättömiksi.


Lähde

King, Karen L. 2012. “Jesus said to them, ‘My wife…’” A New Coptic Gospel Papyrus.