maanantai 24. syyskuuta 2012

Viikon apinatarina: Länsimainen ihminen on tehnyt luonnonvalinnan tarpeettomaksi – kuten krokotiilikin – darvinististen spekulaatioiden mukaan
Krokotiili on suomalaisen evoluutiotutkijan mielestä suunniteltu niin hyvin, ettei se kaipaa muutoksia.
Joel Kontinen

Keskisuomalainen ylistää länsimaisen ihmisen kehitystä. Me olemme niin mahtavia, että luonnonvalinta - evoluution toinen kulmakivi – on käymässä tarpeettomaksi.

Jutun mukaan olemme osapuilleen yhtä mahtavia kuin krokotiili, joka ei myöskään ole kaivannut muutoksia muutamaan sataan miljoonaan vuoteen.

Krokotiilit ovat Helsingin yliopiston tutkijan Markus Jokelan mukaan pysytelleet ”samanlaisina elävinä fossiileina miljoonia vuosia, koska niiden design on niin toimiva”. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että krokotiili on suunniteltu erinomaisesti, mutta koska tiedejutussa ei saa käyttää sanaa suunnittelu, Jokela joutuu turvautumaan sen englanninkieliseen vastineeseen ja toivomaan, ettei kukaan huomaa, mitä hän tarkoittaa.

Keskisuomalainen tarjoaa lukijoilleen tyypillistä darvinistista satuilua, josta pään lisäksi puuttuu myös häntä. Kokosivun juttu tarkastelee lähinnä tekniikan ja lääketieteen kehitystä. Toimittaja heittää väliin kotimaisten evolutionistien pohdintoja esimerkiksi istumisen, ruumiinrakenteen ja keisarinleikkausten vaikutuksista ihmisen tulevaan kehitykseen.

Lääketieteen kehitys voi Virpi Lummaan mukaan myös estää luonnonvalintaa eliminoimasta tauteja. Markus Jokelaa puolestaan askarruttaa psyykkisten sairauksien säilyminen meidän päiviimme saakka.

Näiden tutkijoiden perusongelma näyttää olevan turhan suuri luottamus darvinistisiin selityksiin, jotka eivät ole yhtään sen tieteellisempiä kuin freudilaiset tai marxilaiset selitykset, joita monet aikoinaan pitivät hyvinkin tieteellisinä.

Lähde:

Kinnunen, Eevi. 2012. Melkein valmis laji. Evoluutio: Länsimainen ihminen on niin mahtava, että jopa luonnonvalinnan on spekuloitu pysähtyneen. Keskisuomalainen 24.9., 25.