maanantai 15. syyskuuta 2014

On aika kriminalisoida vakava tieteellinen vilppi, brittitutkija sanoo

Archaeoraptor liaoningensis on tieteen tunnetuimpia huijauksia.
Joel Kontinen

Moni huippu-urheilija on sortunut käyttämään vippaskonsteja. Entisessä DDR:ssä kielletyt aineet olivat pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Erilaiset skandaalit ovat ryvettäneet myös esimerkiksi yritysjohtoa. Harva meistä näyttää olevan täysin immuuni.

Ihmiset ovat kaikesta huolimatta uskoneet, että tiedemiehet ovat korkean moraalin perikuvia. Valkoinen tutkijantakki ei kuitenkaan automaattisesti tee kenestäkään nuhteetonta. Tiedemaailma on viime vuosina kulkenut skandaalista skandaaliin.

Richard Smith, entinen BMJ:n (joka aiemmin tunnettiin koko nimeltään eli British Medical Journal) päätoimittaja, on tutkinut tieteen väärinkäytöksiä 30 vuoden ajan. Hänen mukaansa tieteellinen vilppi pitäisi kriminalisoida.

Suuri osa vilpistä tehdään lääketieteellisissä tutkimuksissa (etenkin kantasolut ja lääkehoidot), mutta myös evoluutiotutkimus saa kaikkea muuta kuin puhtaat paperit.

Vuonna 2009 National Geographic muisteli aprillinpäivän kunniaksi tieteen tunnetuimpia huijauksia. Jostain syystä valtaosa niistä liittyi tavalla tai toisella darvinistiseen evoluution.

Eikä National Geographic edes tohtinut mainita Nebraskan ihmistä eikä Ernst Haeckelin runsaankirjavaa tuotantoa, jossa mielikuvitusolioiden lisäksi seikkailivat myös väärennetyt sikiökuvat.

Harvardin yliopiston evoluutiopsykologi Marc Hauser väitti vielä nelisen vuotta sitten, että uskontoon perustuva moraali on vaarallinen. Hänen mukaansa darvinistinen saarnatuoli selittää universaalin moraalin paremmin kuin uskonto.

Sitten Hauser jäi kiinni tutkimustulosten peukaloinnista.


Lähde:

Nuwer, Rachel. 2014. It's time to criminalise serious scientific misconduct. New Scientist (15.9.).