tiistai 23. syyskuuta 2014

Uusi simpanssitutkimus: tappaminen on luonnollista evoluutiossa

Nämä pikkusimpanssit eivät vielä ole oppineet aikuisten pahoille tavoille. Kuva Delphine Bruyere, Wikipedia.


Joel Kontinen

Darvinistinen evoluutio ei ole kovinkaan lohdullinen oppi. Hiljattain Michael Wilson Minnesotan yliopistosta kollegoineen julkaisi Naturessa tutkimuksen simpanssien aggressiivisuudesta.

Tutkijat totesivat, että simpanssit tappavat joskus luonnostaan lajitovereitaan. Ihmiset eivät heidän mielestään ole aiheuttaneet apinoiden väkivaltaisuutta.

Lehden samassa numerossa Jean Silk Arizonan valtionyliopistosta käsittelee kuolemaa aiheuttavia konflikteja. Hän sanoo, että jotkut näkevät luonnonvalinnan simpanssien aggression taustalla.

Evolutionistit näyttävät siis pitävän tappamista luonnollisena asiana.

Jo Charles Darwin, joka ei nykytietämyksen mukaan ilmaissut näkemystään poliittisesti täysin korrektisti, yhdisti rotujen välisen kamppailun ja ”alempien” ryhmien tuhoamisen.

Ensimmäisen maailmansodan alla monet saksalaiset militaristit pitivät sotaa väistämättömänä – se oli darvinistinen keino voimistaa vahvoja kansoja ja eliminoida heikot.

Jos päättäjät haluaisivat tosissaan luopua sodista, heidän kannattaisi ensin luopua darvinistisesta evoluutiosta ja sen tuhoisasta vaikutuksesta kulttuuriin, politiikkaan ja ajatteluun.

Lähteet:

Silk, Jean B. 2014. Animal behaviour: The evolutionary roots of lethal conflict. Nature 513, 321–322.

Wilson, Michael L. et al. 2014. Lethal aggression in Pan is better explained by adaptive strategies than human impacts. Nature 513, 414–417.