sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Ampujakalan häkellyttävät taidot kertovat älykkäästä suunnittelusta

Ampujakala on eläinmaailman tarkka-ampuja. Kuva: Pearson Scott Foresman.
Joel Kontinen

Eläinkunnassa on häkellyttäviä taitoja, joita ei voida selittää darvinistisilla prosesseilla. Näihin aikoihin esimerkiksi pikkuruinen punarinta lähtee vuosittaiselle matkalleen etelään. Se luottaa häkellyttävän taitavaan kvanttiteknologiaan suunnistaessaan.

Varislinnut ja kakadut taas pystyvät käyttämään erilaisia työkaluja paremmin kuin evoluution kansikuvapoika eli simpanssi.

Kalatkaan eivät ole tyhmiä. Nature news esitteli hiljattain Current Biology -lehdessä julkaistua tutkimusta ampujakalojen taidoista. Ampujakalat (Toxotidae) ovat sukua järviemme ahvenille, mutta niiden saalistustavat ovat paljon eksoottisempia.

Ne pyydystävät hyönteisiä ja muita selkärangattomia eläimiä ruiskauttamalla suustaan vesisuihkun saaliiseensa. Ne saavat ötökän tippumaan veteen juuri haluttuun kohtaan.

Nature news kutsuu ampujakaloja eläinmaailman tarkka-ampujiksi. Ne pystyvät säätelemään vesisuihkunsa saaliin etäisyyden ja painon mukaan, niin että ne joka kerralla saavat maukkaan saaliin suoraan suuhunsa.

Ötököiden syöminen on nyt muutenkin trendikästä.

Tällaiset taidot ovat osoitus älykkäästä suunnittelusta.

Vaikka saalistaminen kertoo syntiinlankeemuksen seurauksesta, ampujakalojen taidot osoittavat, että niiden Luoja huolehtii niistä myös syntiin langenneessa maailmassa.

Darvinistiset yritykseen ja erehdykseen perustuvat prosessit eivät pysty selittämään, miten ja mistä ampujakala alun perin sai taitonsa.


Lähde:

Callaway, Ewen. 2014. How archer fish gun down prey from a distance. Nature news (4.9.).