sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Onko Dreadnoughtus schrani Jobin kirjan behemot?

Häntä kuin setri? Kuva: Kenneth Lacovara ja Valentina Feldman (Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License).

Joel Kontinen

Vuonna 1906 HMS Dreadnought laskettiin vesille. Ison-Britannian kuninkaallisella laivastolla oli nyt taistelulaiva, jonka ei tarvinnut pelätä mitään. Laivan nimessä pelko (dread) ja ei mitään (nought) yhdistyivät pelottomuudeksi.

Yhdeksän vuotta sitten tutkijat löysivät Argentiinan Patagoniasta osan kahden dinosauruksen luista. Kaivauksista on nyt selvinnyt, että suurempi eläin oli peräti 26 metriä pitkä. Löytäjillä oli melko varmasti valtava taistelulaiva mielessään, koska he antoivat löydölleen nimen Dreadnoughtus schrani.

Nature news luonnehtii sitä osuvasti Jobin kirjan mukaan behemotiksi. Nykyisen kirkkoraamatun kääntäjät taas uskovat, että Jobin kirjan valtava eläin oli virtahepo.

Behemotin häntä oli paksu kuin setrin runko. Virtahevon häntä on ohut kuin paperinaru, joten käännöskomitealle taisi tulla pieni lipsahdus.

Argentiinassa tutkimustyötä johtanut Drexel Universityn paleontologi Kenneth Lacovara arvelee, että dinosaurukset kuolivat, kun joki yllättäen tulvi kuutisenkymmentä miljoonaa vuotta sitten.

Loogisin ratkaisu on olettaa, että Dreadnoughtus hukkui Nooan ajan globaalisessa tuhotulvassa. Nykytiedon mukaan dinosaurukset kasvoivat koko elinikänsä, joten pari pienempää Dreadnoughtusta saattoi hyvinkin olla arkin kyydissä.


Lähde:

Perkins, Sid. 2014. Earth-shaking dinosaur discovered. Nature news (4.9.).