maanantai 9. marraskuuta 2015

Kasvisolujen nerokas korjausmekanismi, laaduntarkkailu ja aineiden kierrätys kertovat älykkäästä suunnittelustaTutkijat kutsuvat viherhiukkasia aurinkopaneeleiksi. Kuva: Kristian Peters, Creative Commons (CC BY-SA 3.0).
Joel Kontinen


Kasvit kukoistavat, koska ne hyödyntävät mekanismia, joka kierrättää viherhiukkasia eli kloroplasteja. Näin todetaan Salk Instituten äskettäin julkaisemassa lehdistötiedotteessa.

Salken tutkijat selvittivät, miten kasvit kontrolloivat energiansaantiaan. Raportista käy ilmi kasvin lehtien nerokas suunnittelu. He kuvaavat viherhiukkasia aurinkopaneeleiksi, jotka muuntavat auringonvalon kemialliseksi energiaksi. He kutsuvat tumaa solun komentokeskukseksi, joka lähettää käskyjä jotka saavat solun tuhoamaan kaikki viherhiukkasensa (niitä on 50–100).

Tämä tapahtuu paitsi syksyllä, jolloin näemme värien muuttuvan, myös silloin, kun viherhiukkanen ei jostain syystä toimi kunnolla.

Kuvaan astuu laaduntarkkailu. Solun tuma tuhoaa viherhiukkaset, jotka eivät toimi niin kuin niiden pitäisi, ja kierrättää niiden aineet. Näin mitään ei mene hukkaan, ja kasvi voi taas hyvin.

Tutkijat olivat olettaneet, että kasveilla on tällainen korjausmekanismi, mutta kukaan ei ennen Salkin tutkimusta tiennyt, miten se toimii.

He julkaisivat tutkimuksensa äskettäin Sciencessa.

Sokeat darvinistiset prosessit eivät synnytä näin nerokkaita ratkaisuja eivätkä luonnon kauneutta.

Kun Jeesus ruokki kansanjoukot viidellä leivällä ja kahdella kalalla, Hän käski opetuslapsia keräämään tähteet talteen. Luonto noudattaa samantapaista periaatetta.

Lähde:

Salk Institute. 2015. Cellular damage control system helps plants tough it out. (22.10.).