keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Jerry Coyne: ”Olemme apinoita”, Jonathan Marks: ”Emme ole.” – Evolutionistit tukkanuottasilla


Jerry Coyne näkee tässä lähisukulaisen.

Joel Kontinen

Vuonna 1968 saksalais-hollantilainen pilapiirtäjä Fritz Behrendt esitti näkemyksensä kommunistien sovusta Tšekkoslovakian miehityksen aikoina: Yksinäinen mies katselee suurta julistetta, jossa aatteen miehistä esimerkiksi Marx, Lenin, Stalin ja Breznev katsovat tuimasti eteensä. Kommunistit yhtykää! lukee miesten päitten alla kissankorkuisin kirjaimin.

Julisteen takana, piilossa katseilta, toverit käyvät toistensa kimppuun niin antaumuksellisesti, että ilmaa on tulvillaan paperisilppua.

Jotain tällaista tapahtuu tavan takaa myös evoluutiomaailmassa. Anglosaksisissa maissa tämä keskustelu voi olla vivahteikkaampaa kuin suomessa, koska niissä tehdään ero sanojen ape ('iso hännätön apina') ja monkey ('apina') välillä.

Äskettäin professori Jerry Coyne läksytti kollegaansa antropologi Jonathan Marksia siitä, että tämä ei pidä ihmistä apinana (ape).

Coynen mukaan sekä ihminen että isot apinat kuuluvat samaan heimoon, joka on Hominidae. Vaikka Marks uskoo kehittyneensä apinankaltaisesta esi-isästä, hän ei suostu luonnehtimaan ihmisiä apinoiksi, koska nykyisin (isot) apinat ovat niitä, joita käymme tuijottamassa eläintarhassa.

Marksin mukaan hän ei ole apina, vaikka hänen esi-isänsä olivatkin ja vaikka geneettisesti muistutamme simpansseja – tosin huomattavasti vähemmän kuin mitä hän otaksuu.

Orjan jälkeläinen ei Marksin mielestä ole orja. Antropologian professori ei myöskään ole kala, vaikka hän uskoo, että niitäkin on hänen sukupuussaan.

Coyne ei sen sijaan välitä poliittisesta korrektiudesta vaan kutsuu niin itseään kuin Marksia apinaksi.

Mutta koska Coyne ei usko vapaaseen tahtoon, miten ihmeessä hän voi yrittää vaikuttaa siihen, mitä muut tekevät tai sanovat?

Kristinuskon käsitys ihmisestä eroaa näiden herrojen näkemyksestä varsin paljon. Jumala on luonut meidät omaksi kuvakseen, joten meidän ei tarvitse spekuloida, mitä eläimiä sukupuustamme löytyy.


Lähde:

Coyne, Jerry. 2015. Wrongheaded anthropologist claims that humans aren’t apes. Why Evolution Is True (2.11.).