sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Tutkimus osoittaa protestanttisuuden siunaukset: oikeudenmukaisuus ja anteliaisuusUgandan 1880-luvun kristittyjä marttyyreja. Kuva: Albert Wider, Wikipedia.Joel Kontinen

Tuorehko Naturessa julkaistu tutkimus viitannee siihen, että protestanttisen kulttuurin vaikutuspiirissä elävät lapset ovat oikeudenmukaisempia kuin muiden kulttuurien elämäntapoihin tottuneet lapset.

Tutkijat vertaisivat, miten oikeudenmukaisia lapset seitsemässä eri maassa – USA:ssa, Kanadassa, Meksikossa, Perussa, Intiassa, Senegalissa ja Ugandassa – ovat ja missä määrin he ovat valmiita ottamaan muut huomioon.

He otaksuvat selvittäneensä tämän antamalla lapsille hedelmäkaramelleja. Lapset jaettiin kahden muksun ryhmiin. Toinen heistä sai tehtäväksi jakaa makeisia, siten että toinen sai joko yhtä paljon, enemmän tai vähemmän kuin hän itse.

Vaikka hedelmäkarkkien jakaminen ei välttämättä ole mikään hyvä teko, sillä voidaan ainakin jossain määrin mitata anteliaisuutta ja oikeudenmukaisuutta.

Kävi ilmi, että USA:n, Kanadan ja Ugandan muksut olivat oikeudenmukaisempia kuin muut. Tutkijat etsivät tähän syytä kulttuurista, mutta he eivät ilmeisesti huomanneet, että protestanttinen etiikka on kaikesta päätellen vaikuttanut voimakkaasti näissä maissa.

Ugandassa useat kymmenet Jeesuksen seuraajat joutuivat mestatuksi uskonsa vuoksi 1880-luvulla, ja Idi Amin tapatutti lisää kristittyjä 1970-luvulla. Vainoista huolimatta kristittyjen määrä vain lisääntyi. Nykyisin maa on vahvasti kristillinen.

Kristinuskon siunaukset vaikuttavat myös maallistuneissa Pohjois-Amerikan valtioissa.

Kristinusko tuo monenlaisia siunauksia, esimerkiksi hyvän terveydenhoidon, koulutuksen ja jopa taloudellisen hyvinvoinnin.

Se varjelee taikauskolta ja kuoleman kulttuurilta, mutta silti sitä vastaan hyökätään niin idässä kuin lännessä.

Lähde:

Cesare, Chris. 2015. Cultural differences determine when kids learn to play fair. Nature news (18.11.).