maanantai 6. heinäkuuta 2009

Uusi legoennätys tulossa – Nooan arkin pienoismallistaNooan arkki oli iso merikelpoinen alus.Joel Kontinen


USA:ssa kristillisen seurakunnan leiriläiset rakentavat Nooan arkin pienoismallia. Harvest Bible Chapelin leirillä Elginissä, Illinoisin osavaltiossa 150 lasta kokoaa legoista alusta, joka noudattaa Genesiksessä kuvatun aluksen mittasuhteita. Sen pituudeksi tulee 3,7 metriä, leveydeksi 60 cm ja korkeudeksi 45 cm.

Arkin rakentajat toivovat tekevänsä uuden legoennätyksen recordholders.org-sivustolle.

Harvest Bible Chapel sai idean arkin rakentamiseen harhakäsityksistä, joita monilla on arkista. Usein Nooan arkki kuvataan pieneksi purtiloksi, joka on tupaten täynnä eläimiä. Apinat vilkuttavat iloisesti hyttinsä ikkunasta, ja kirahvien päät kohoavat korkealle arkin yläpuolelle.

Todellinen arkki oli jotain vallan muuta.

Genesis kuvaa arkkia, jonka mitat olivat 300 x 50 x 30 kyynärää. Muinaisessa maailmassa kyynärä oli kyynärpään ja keskisormen pään välinen etäisyys. Egyptiläiset tunsivat sekä tavallisen kyynärän (457 mm) että kuninkaallisen kyynärän (523-525 mm). Emme tiedä varmasti, kumpaa Mooses tarkoitti Genesiksen kuudennessa luvussa.

Jos Mooses käytti tavallista kyynärää, arkki oli 137 metriä pitkä. Jos hän käytti kuninkaallista kyynärää (mikä on todennäköisempää, koska hän sai koulutuksensa Egyptin hovissa), arkki oli 157 metriä pitkä.

Joka tapauksessa ensimmäinen arkkia suurempi laiva rakennettiin vasta 1860-luvulla.

Nooan arkin muoto ja mitat tekivät siitä erittäin merikelpoisen. Korealaiset laivastoinsinöörit kokeilivat arkin mitoilla tehdyn mallin merikelpoisuutta 1990-luvulla ja huomasivat, että se olisi selvinnyt yli kolmenkymmenen metrin aallokossa ja säilynyt ehjänä viitosluokan hurrikaanissa.

Babylonialaisen Gilgamesh-eepoksen arkki oli kuution muotoinen. Se olisi kaatunut jo pienessä aallokossa. Ei ole vaikea päätellä, että Genesis on alkuperäinen kuvaus vedenpaisumuksesta ja Gilgamesh-eepos sen väärennös.

Legoarkki muistuttaa siitä, että Genesis kuvaa todellista historiaa.


Lähteet:

Kids expect to set LEGO world record. Courier News. 20.6. 2009. www.suburbanchicagonews.com/couriernews/news/1639739,kids-LEGO-world-record_el062509.article

Sarfati, Jonathan. 2006. Noah’s Flood and the Gilgamesh Epic. Creation 26:4, 12-17.