keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Arkeologit löysivät kuningas Saulin pojan Esbaalin nimen 3 000 vuotta vanhasta saviruukustaVanhan testamentin mukaan kuningas Saul kuoli Gilboan vuoren taistelussa, jota Jean Fouquet kuvasi tällaiseksi 1470-luvulla. Kuva: Public domain.Joel Kontinen

Skeptikkojen on entistä vaikeampaa vedota siihen, että Raamatun historia ei perustu tosiseikkoihin. Vuosi sitten Biblical Archaeology Review (BAR) julkaisi artikkelin viidestäkymmenestä vanhan testamentin henkilöstä. Savitaulut ja muut arkeologiset löydöt vahvistivat jokaisen historiallisuuden.

Lista pitenee kaiken aikaa. Joukko israelilaisia arkeologeja löysi äskettäin Jerusalemista lounaaseen sijaitsevasta Khirbet Qeiyafasta noin 3000 vuotta vanhan suuren saviruukun, johon on kaiverrettu nimi Esbaal.

Nimi on kiinnostava, koska se on Israelin ensimmäisen kuninkaan Saulin pojan nimi: ”Nerille syntyi Kis ja Kisille Saul. Saulille syntyivät Jonatan, Malkisua, Abinadab ja Esbaal” (1. Aikakirja 8:33).

Suomenkielinen Raamattu käyttää Esbaalista myös nimeä Isboset. Tutkijat Yosef Garfinkel, Mitka R. Golub, Haggai Misgav ja Saar Ganor julkaisivat löydön arvostetussa Bulletin of the American Schools of Oriental Research (BASOR) -lehdessä.

Arkeologia on vahvistanut kiinnostavia yksityiskohtia Vanhan testamentin historiasta. Voit lukea lisää esimerkiksi tästä, tästä ja tästä.

Löydöt osoittavat, että Vanhan testamentin kuvaukset eivät ole muinaisten paimentolaisten tarinoita vaan dokumentoitua historiaa.

Lähde:

Ngo, Robin. 2015. Biblical Name Eshbaal Found Outside of the Bible: Khirbet Qeiyafa excavators publish new Iron Age inscription. Biblical Archaeology Society (5.6.).