sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Evoluutiojulkaisu käytti ilmausta yleiset suunnitteluperiaatteet

Rodopsiini on silmän sauvasolujen valoherkkä pigmentti, joka myös näyttää suunnitellulta. Kuva: Dpryan, public domain.
Joel Kontinen

Älykäs suunnittelu alkaa olla niin ilmeistä genetiikassa, että alan julkaisujen on vaikea ohittaa sitä. Niinpä tuore Trends in Genetics -lehti käytti ilmaisuja yleiset suunnitteluperiaatteet ja molekylaarinen logiikka jo tutkimusraportin otsikossa.

Tutkimus käsitteli hyönteisten verkkokalvojen valoreseptorien rakennetta. Esimerkiksi mehiläisessä ja banaanikärpäsessä on artikkelin kirjoittajien mukaan hyödynnetty samanlaista suunnitteluperiaatetta.

Myös kulkusirkoilla ja perhosilla on samantapainen rakenne. Tekijät käyttävät sanaa kehitysstrategia, mutta koska he sanovat uskovansa evoluutioon, heidän on uskottava, että samanlainen rakenne kehittyi monta monituista kertaa.

Tai sitten lehden toimituspolitiikka edellyttää, että jokaisessa jutussa on mainittava sana evoluutio ainakin kerran, jotta kukaan ei epäilisi heidän oikeauskoisuuttaan.

Konvergentti evoluutio on evoluution kummajainen. Darvinisti uskoo, että evoluution kuluessa kehitys näki hyväksi antaa elämänpuun eri oksilla kökötteleville eliöille samanlaiset elimet tai rakenteet.

Näkemys on kaikkea muuta kuin looginen, mutta evolutionisti ei voi mitään sille, että monet rakenteet näyttävät suunnitelluilta.

Loogisin selitys: ne on suunniteltu.

Silmä tuottaa evolutionistille ahdinkoa, koska ”515 miljoonan vuoden” ikäisellä krillillä oli täydellinen verkkosilmä.

Lähde:

Wernet, Mathias F, Michael W. Perry ja Claude Desplan. 2015. The evolutionary diversity of insect retinal mosaics: common design principles and emerging molecular logic. Trends in Genetics 31 (6): 316–328.