keskiviikko 24. lokakuuta 2007

Tieteisuskostako pelastus?

Joel Kontinen


Teuvo Kantola[1] niputtaa kaikki uskonnot yhteen pyrkiessään kitkemään niiden oletettuja vaaroja Aamulehden lukijoiden mielestä (AL 24.10.). Kantolan mainitsemat ateistiset kirjailijat (Richard Dawkins, Sam Harris ja Daniel Dennett) eivät kaihda ylilyöntejä. Varsinkin Dawkins pitää uskontoa kaiken pahan alkuna ja juurena.

Dawkins on ehkä unohtanut, että tänä vuonna tuli kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun kristityn aktivistin William Wilberforcen ajama taistelu orjakaupan lopettamiseksi lopultakin tuotti tulosta ja orjakauppa kiellettiin Isossa-Britanniassa. On kuvaavaa, että Wilberforcea syytettiin uskonnon sekoittamisesta politiikkaan.[2] Kristinuskon ansiot esimerkiksi Intian kastittomien auttamiseksi on myös asia, josta Dawkins vaikenee kuin muuri.

Lienee syytä muistaa, että 1900-luvun ateistiset itsevaltiaat Hitler[3], Stalin, Mao ja Pol Pot saivat yhdessä vuosisadassa aikaan enemmän verenvuodatusta ja kärsimystä kuin kaikki uskonnot yhteensä koko maailmanhistorian aikana.

Maailmassa jo on ateistinen paratiisi, jossa kaikki toverit ovat tyytyväisiä onnelliseen elämäänsä. Tämän paratiisin nimi on Pohjois-Korea.

Kantola myös yrittää tehdä tieteestä ja uskonnosta toistensa vastakohtia. Todellisuus on kuitenkin huomattavasti mutkikkaampi. Tiede ja teknologia kehittyivät lännessä, koska täällä uskottiin, että Jumalan luoma maailma on rationaalinen. Ne eivät kehittyneet intialaisessa kulttuurissa, jossa uskottiin että kaikki on harhaa ja että maailma lepää neljän suuren elefantin päällä. Elefanttien alla on lisäksi jättiläismäinen merikilpikonna. Islamilaisessa ajattelussa taas Allah määrää viime kädessä senkin, mitä Teuvo Kantola kirjoittaa Aamulehteen.

Olen toki yhdessä asiassa samaa mieltä Kantolan kanssa: Suomeen ei tarvita islamilaista puoluetta. Mutta ei tänne tarvita tieteisuskon paratiisiakaan.


Viitteet

[1] Kantola, Teuvo. 2007. Uskonnot ovat vaarallisia. Aamulehti 24.10.2007. A4.
[2] Sarfati, Jonathan. 2007. Let My People Go. Anti-slavery activist William Wilberforce: a Christian hero. Creation 29:4, 12-15.
[3] Hitler tosin puhui Kaikkivaltiaasta, varsinkin ennen natsien valtaantuloa, mutta hän yritti saada Saksan kristityt puolelleen bolsevikkeja vastaan. Hitlerin ’jumalalla’ eli ollut mitään tekemistä kristinuskon Jumalan kanssa.