sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Newtonin syntymäpäivä on ovella…
Godfrey Knellerin maalaama Sir Isaac Newtonin muotokuva (1702). Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen

Skeptikot eivät pidä joulusta – eivät ainakaan USA:ssa, jossa joulun nimi Christmas on heidän mielestään liian kristillinen. Christmas on peräisin vanhasta englannin kielen käsitteestä Cristes maesse, ’Kristuksen messu'. Ja koska Raamattu selvästi puhuu Kristuksesta Luojana (Johannes 1:1-3; Kolossolaiskirje 1:16), evoluutioon uskovat skeptikot yrittävät vähätellä Kristuksen syntymän merkitystä.

Vaikka Raamattu ei kerro meille, milloin Jeesus syntyi, meillä on vakuuttavia todisteita siitä, että Hän todella syntyi ihmiseksi, eli, kuoli ja nousi kuolleista.

Skeptikot pyrkivät hämärtämään joulun merkityksen ottamalla käyttöön juhlan, jota he kutsuvat Newtonmasiksi eli Newtonin messuksi. He näyttävät kaikesta pitäen unohtaneen, että Sir Isaac Newton (1642-1727), jonka syntymäpäivä on 25. joulukuuta, oli harras kristitty.

Monien muiden nykytieteen pioneerien tavoin Newton uskoi Raamatun luomiskertomukseen. Hän olisi tuskin ilahtunut siitä, että skeptikot viettävät messua hänen syntymänsä kunniaksi. Newton esimerkiksi kirjoitti Principiassa:

Tämä mitä kaunein auringon, planeettojen ja komeettojen järjestelmä voi ainoastaan saada alkunsa älykkään Olennon suunnitelmasta ja herruudesta … Tämä Olento hallitsee kaikkea, ei maailmansieluna vaan kaikkien Herrana ja hänen herruutensa vuoksi häntä kutsutaan Herra Jumalaksi Παντοκράτωρ [Pantokratōr vrt. 2. Korinttilaiskirje 6:18], eli “Universaaliksi hallitsijaksi” … Ylivertainen Jumala on Olento, joka on ikuinen, ääretön, absoluuttisen täydellinen.

Toisin sanoen: Newton ei ollut skeptikko.


Lähteet:

E-Skeptic 3.12. 2008: Newtonmas is here again (almost).

Thayer, H. S. 1953, Newton’s Philosophy of Nature: Selections From His Writings. New York: Library of Classics