torstai 4. joulukuuta 2008

Pikkuruinen elävä fossiili kertoo kambrikauden räjähdyksestäAiemmin löydetty ediacarakauden jälkifossiili. Kuva Wikipediasta


Joel Kontinen

Meribiologit ovat löytäneet viinirypäleen kokoisen otuksen Bahamasaarten rannikolta. Texasin yliopiston tutkija Mikhail Matz kollegoineen havaitsi joukon yksisoluisia eläimiä, joiden uskotaan olevan vanhimpia eläviä fossiileja. Gromia sphaerican sanotaan olevan kaukaista sukua ameballe.

BBC ja Discovery News kertoivat tuoreeltaan löydöstä, joka julkaistaan piakkoin Current Biology –lehdessä. Molemmat julkaisut pitivät sitä hämmästyttävänä läpimurtona.

Vaikka G. sphaerica on läpimitaltaan vain kolmesenttinen, se on yksisoluiseksi jättiläinen. Se muodosti puolimetrisen painauman taakseen merenpohjaan. Tutkijat eivät ennen tätä uskoneet, että yksisoluiset voisivat jättää jälkiä. He kuvittelivat, että kaikki tunnetut jälkifossiilit ovat monisoluisten eläinten painalluksia.

Charles Darwin tiesi kambrikauden räjähdyksestä, joka heikensi hänen evoluutioteoriansa uskottavuutta. Hän kuitenkin arveli tämän johtuvan “geologian kertomuksen epätäydellisyydestä”, kuten hän ilmaisi asian Lajien synnyssä (1859).

Mutta uusi löytö osoittaa, että Darwin oli väärässä, Matz selitti. G. sphaerica merkitsee sitä, että kambrikauden räjähdys oli todellinen. “Sen on täytynyt olla ylivertainen elämän monipuolistuminen, jollaista ei koskaan ennen oltu nähty,” hän kertoi Discovery Newsille. Hänen mukaansa löytö ikään kuin ”tupsahti taikalaatikosta”.

"Australian Stirlingin muodostelmassa on 1,8 miljardin vuoden ikäinen fossiili, joka näyttää aivan näiden jäljiltä kiekkomaisine painalluksineen, aivan niin kuin näilläkin tyypeillä, ” Matz jatkoi. "Emme ole todistaneet mitään, mutta saatamme katsoa kaikkien aikojen makroskooppista fossiilia.”

Jos yksisoluinen säilyy 1,8 miljardia vuotta pohjimmiltaan muuttumattomana, darvinismi alkaa upota entistä syvemmälle suohon, josta sen on vaikea pyristellä ylös.

Ennen tätä löytöä vanhimman jälkifossiilin uskottiin olevan 580 miljoonan vuoden ikäinen. Uusin löytö kertoo, että jo 1, 2 miljardia vuotta ennen sitä eliöillä oli tapana jättää jälkipolville merkkejä olemassaolostaan.

Tämän pitäisi saada meidät epäilemään vuosimiljoonien todellisuutta. Aivan liian usein jo yksittäinen löytö saa darvinistit kirjoittamaan suuren osan oletettua historiaansa uudelleen.


Lähteet:


'Grape' is key to fossil puzzle. BBC News. 21.11. 2008. http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7739703.stm

Reilly, Michael. 2008. Single-Celled Giant Upends Early Evolution. Discovery News. (20. 11.). http://dsc.discovery.com/news/2008/11/20/gromia-cambrian-print.html