sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Aivotieteilijät ovat edelleenkin ymmällä - Ihmisen aivot ovat ällistyttävän ihmeellisetTässä on ylivoimaisesti tehokkain koneisto. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Tieteen maailma on varsin kiehtovaa, etenkin kun näkemykset muuttuvat välillä hyvinkin nopeasti. Muutama viikko sitten Naturen kolumnisti Philip Ball voivotteli ihmisen surkeaa rakennetta.

Viime viikolla Scientific Americanin kolumnisti John Horgan taas myönsi, että ihmisen aivot ovat niin ihmeelliset, että aivotieteilijät eivät lähimainkaan pystyisi valmistamaan keinoaivoja. He eivät edes tiedä, miten aivot toimivat.

Ihmisaivojen sata miljardia hermosolua (neuronia) ja niiden väliset sadattuhannet kytkökset muodostavat koneiston, joka kykenee tekemään vähintään kvadriljoona (10 potenssiin 15) laskutoimitusta sekunnissa.

Horganin mukaan nykyiset aivosimulaatiot muistuttavat Tyynenmeren lastikultin (cargo-kultin) näkemystä radiosta ja lentokoneesta. Kulttilaiset rakensivat niitä palmunlehdistä, kookospähkinöistä ja koralleista.

Ne eivät toimineet niin kuin oikeat radiot tai lentokoneet.

Ei ihme, että Israelin kuningas Daavid totesi: ”Minä kiitän sinua siitä, että olen tehty ylen ihmeellisesti; ihmeelliset ovat sinun tekosi, sen minun sieluni kyllä tietää” (Psalmi 139:14).


Lähteet:


Ball, Philip. 2010. What a shoddy piece of work is man. Nature News (3.5.) http://www.nature.com/news/2010/100503/full/news.2010.215.html

Horgan, John. 2010. Artificial brains are imminent...not! Scientific American blog (20. 5.) http://www.scientificamerican.com/blog/post.cfm?id=artificial-brains-are-imminentnot-2010-05-14&sc=WR_20100520