maanantai 10. toukokuuta 2010

Charles Darwinin perheen sairaudet kertovat luomis-rappeutumismallin paikkansapitävyydestäSairaudet olivat tuttuja Charles Darwinille. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Charles Darwin kärsi monista vaivoista liki koko elämänsä ajan. Syitä on etsitty niin parasiitti-infektiosta kuin laktoosi-intoleranssistakin. Tuore tutkimus lisää pitkään luetteloon vielä sisäsiittoisuuden.

Ohion valtionyliopiston tutkija Tim Berra ja kollegat selvittivät Charles Darwinin sukupuuta neljän sukupolven ajalta.

Darwin avioitui serkkunsa Emma Wedgwoodin kanssa. He saivat kymmenen lasta, mikä ei 1800-luvulla ollut mitenkään epätavallista. Näistä kolme kuoli lapsuudessa. Lisäksi kolme Charlesin ja Emman lapsista jäi lapsettomaksi.

BioScience- lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että sekä Darwinin että Wedgwoodin suvuissa joka viides avioliitto oli solmittu lähisukulaisen eli käytännössä serkun kanssa ja että molempien sukujen edustajat olivat avioituneet keskenään jo pitkään ennen Charlesin aikaa.

Berra ja kollegat päättelevät, että Darwinin ja Wedgwoodin suvuissa kuolleisuus ja sairaudet olivat merkittävästi yleisempiä kuin muissa sen ajan suvuissa.

Charles oli hyvin huolissaan jatkuvista vaivoistaan ja lastensa sairauksista. Hän alkoi epäillä, että ainakin osa oireista voisi johtua lähisukulaisten välisistä liitoista.

Darwinin suvun tragedia kertoo siitä, että Genesis pitää paikkansa. Alun täydellisessä maailmassa lähisukulaisten väliset avioliitot eivät olleet ongelmallisia. Mutaatiot kuitenkin kasaantuivat ihmisen perimään hiljalleen syntiinlankeemuksen jälkeen.

Vielä noin 4000 vuotta sitten Abraham avioitui sisarpuolensa Saaran kanssa, mutta puoli vuosituhatta myöhemmin Mooseksen laki kielsi lähisukulaisten avioliitot.

Syytä ei ole vaikea arvata. Lähisukulaisilla on todennäköisemmin samat haitalliset mutaatiot, jotka voivat aiheuttaa kohtalokkaita sairauksia jälkeläisille.

Lähteet:

Berra, Tim, Gonzalo Alvarez ja Francisco C. Ceballos. 2010. Was the Darwin/Wedgwood Dynasty Adversely Affected by Consanguinity? BioScience 60(5), 376-383. http://www.aibs.org/bioscience-press-releases/resources/Berra.pdf

Coughlan, Andy. 2010 Darwin dynasty's ill health blamed on inbreeding. New Scientist (3.5.) http://www.newscientist.com/article/dn18847-darwin-dynastys-ill-health-blamed-on-inbreeding.html?DCMP=NLC-nletter&nsref=dn18847