tiistai 20. syyskuuta 2011

Luokitteleeko Vanha testamentti lepakon linnuksi?Kolmannen Mooseksen kirjan 11. luku kuvaa lepakkoa siivekkääksi olennoksi. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Skeptikot väittävät, että Raamatussa on luonnontieteellisiä virheitä. Yksi heidän mieliesimerkeistään on Kolmannessa Mooseksen kirjassa mainittu lepakko, jota useat raamatunkäännökset, myös vuoden 1933/38 Kirkkoraamattu, luonnehtivat linnuksi.

Erehtyikö Mooses?

Ei erehtynyt. Heprean kielen sana ´of tarkoittaa yksinkertaisesti siivekästä olentoa. Muinaiset israelilaiset luokittelivat eläimet eri tavoin kuin me. Mooses kirjoitti nämä ohjeet yli 3000 vuotta ennen von Linnén järjestelmää. Israelilaiset eivät puhuneet nisäkkäistä ja matelijoista ja linnuista, vaan kävelevistä, ryömivistä ja lentävistä eläimistä.

Raamatussa ei siis ole virhettä, vaan kyse on erilaisista luokittelujärjestelmistä. Onneksi asia on korjattu vuoden 1992 Raamattuun, jossa puhutaan yksinkertaisesti siivekkäistä.

Olen aiemmin kirjoittanut lepakoista ja Mooseksen kirjoista täällä.

Lähde:

Hodge, BodIe. 2010. Bats of a Feather. Teoksessa Ham, Ken: Demolishing Supposed Bible Contradictions. Green Forest, AR: Master Books.