sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Tutkimus: Katoaako kristinusko Suomesta?
Matemaatikot ennustavat Jeesuksen seuraajien vähenevän Suomessa. Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen


Aamulehti raportoi hiljattain amerikkalaisten matemaatikkojen ennustetta uskontoihin sitoutumisesta. Daniel Abrams, Haley Yaple ja Richard Wiener arvioivat, että yhdeksän länsimaata – myös Suomi – maallistuvat täysin tämän vuosisadan loppuun mennessä.

Tutkijat myöntävät joka tapauksessa, että ennusteessa on epävarmuustekijöitä: ”Arviomme ovat hyvin varovaisia. Uskallamme kuitenkin sanoa, että löysimme erittäin vahvoja viitteitä siihen suuntaan, että ainakin lyhyellä aikavälillä uskonnollinen sitoutuminen vähenee edelleenkin tutkimissamme maissa, siis myös Suomessa”, Wiener kertoi Aamulehdelle.

He myöntävät, että ennusteissa ei ole otettu huomioon esimerkiksi maahanmuuttoa. Pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin onkin syntynyt useita erittäin elinvoimisia ja voimakkaasti kasvavia kansainvälisiä helluntailais-karismaattisia seurakuntia.

Lienee syytä myös muistaa, että monet muutkin ovat ennustaneet kristinuskon loppua. Ranskalainen filosofi François-Marie Arouet (1694-1778), joka tunnetaan paremmin nimestä Voltaire, ennusti, että ihmiset unohtaisivat Raamatun viimeistään sadan vuoden kuluttua hänen kuolemastaan. Hän taisi hiukan erehtyä, koska hänen kodistaan tuli myöhemmin raamattuseuran päämaja.

Vuonna 1965 Neuvostoliiton johtaja Nikita Sergejevitš Hruštšov (1894-1971) lupasi näyttää Venäjän viimeisen kristityn TV:ssä. Hän ehti kuolla ennen kuin Venäjän viimeisin Kristuksen seuraaja oli edes syntynyt.

1970-luvulla Albanian johtaja Enver Hoxha (1908-1985) julisti Albanian olevan maailman ensimmäinen uskonnoton valtio. Nykyisin monet kristityt lähetyssaarnaajat julistavat evankeliumia albaaneille, jotka täyttävät entisen ateistivaltion kirkot.

Uutiset kristinuskon lopusta voivat hyvinkin olla ennenaikaisia. Monissa kolmannen maailman maissa kristinusko kasvaa voimakkaammin kuin näiden maiden väestö. Globaalistuminen taannee sen, että etelän kristityt löytävät tiensä myös tänne pimeään pohjolaan.


Lähde:

Mörttinen, Martti. 2011. Laskuoppia: kaikki usko katoaa. Ennuste: Yhdysvaltalaiset matemaatikot löysivät yhdeksän maata, joita uhkaa täysi maallistuminen. Aamulehti 17.8., B17.