sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Tutkimus: Evoluutio on hitaampaa kuin kuviteltiinUusi tutkimus viittaa siihen, että darwininsirkkujen nokan muutoksia ei pitäisi pitää todisteena evoluutiosta. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Evolutionistit tunnustavat, että darvinistinen evoluutio toimii huomattavasti hitaammin kuin mitä he olivat kuvitelleet.

Oregonin valtionyliopiston eläintieteilijä Josef Uyeda kollegoineen julkaisi elokuun lopussa Proceedings of the National Academy of Sciences –lehdessä tutkimuksen evoluution pitkän aikavälin muutoksista.

Tutkijat vertasivat 10-100 vuoden aikana tapahtuneita muutoksia fossiiliaineiston kuviteltuihin vuosimiljooniin ja päätyivät siihen, että lyhyen aikavälin muutokset eivät yleensä ole pysyviä.

Tulos on kiinnostava, koska esimerkiksi koulukirjat ovat pitäneet darwininsirkkujen nokan muodon pieniä muutoksia todisteena evoluutiosta, vaikka tarkemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että näiden pikkulintujen nokan muoto voi vaihdella suuresti.

Pitkänokkaiset sirkut menestyvät kuivalla kaudella ja lyhytnokkaiset sadekaudella. Mitään selvää sukupolvelta toiselle periytyvää suuntausta ei kuitenkaan ole nähtävissä.

Pienehköjä muutoksia ei toisin sanoen pitäisi lainkaan pitää todisteina evoluutiosta, koska muutokset eivät kasaudu. Sirkut pysyvät sirkkuina, vaikka niiden nokan muoto voi vaihdella.

Raportoidessaan tutkimuksesta Physorg.com käytti ihmisten lisääntynyttä pituutta esimerkkinä aiheen mutkikkuudesta. Vaikka ihmiset ovat länsimaissa keskimäärin 5-7 senttiä pidempiä kuin 200 vuotta sitten, tämä ei tarkoita, että 2000 vuoden kuluttua ihmiset olisivat 60 - 90 senttiä pidempiä kuin nykyisin. Rajat tulevat jossain vaiheessa vastaan. (Esimerkiksi parantunut ravinto voi selittää suuren osan muutoksista.)

Lähde:

Not so fast -- researchers find that lasting evolutionary change takes about one million years.Physorg.com 22.8.2011.