tiistai 27. maaliskuuta 2012

Tiedelehti pohtii Jumalan olemassaoloa


Joel Kontinen

Huhtikuussa 1966 Time-aikakauslehti kysyi etusivullaan, onko Jumala ensinkään olemassa. Tuolloin moni oletti, että tieteen kehitys tekisi Luoja-Jumalan tarpeettomaksi.

Paljon on ehtinyt tapahtua Timen Is God Dead? -päivistä. Usko evoluutioon ja tieteen kaikkivoipaisuuteen on hiipunut. Viime viikolla New Scientist julkaisi teemanumeron – Jumalasta.

New Scientistin mukaan usko Jumalaan ei ole katoamassa minnekään. Moni tosin tulkitsee uskonnon evoluution perspektiivistä ja päätyy siihen, että se on eloonjäämistä edistävä tekijä.

Kirjoittajista vain yksi – Victor Stenger – suhtautui avoimen aggressiivisesti Jumalaan. Skeptikoksi tunnustautuva Stenger eksyi välillä kirjoittamaan Republikaanisen puolueen oletetusta pyrkimyksestä muuttaa Amerikka teokratiaksi. (Tällaista pyrkimystä ei todellisessa elämässä ole olemassakaan, mutta vasemmistoon lukeutuvat skeptikot suosivat salaliittoteorioita.)

Muut kirjoitukset olivat huomattavasti asiallisempia.

Justin L. Barrett esimerkiksi toteaa, että ihmisillä on luontainen taipumus uskoa. Hän lainaa Michiganin yliopiston tutkijaa Margaret Evansia, jonka mukaan lapset uskovat Jumalaan, vaikka heidän vanhempansa pitäisivät evoluutiota totena.

Barrettin mukaan tällainen usko eroaa ratkaisevasti lapsenomaisesta uskosta vaikkapa joulupukkiin tai hammaskeijuun. Lapsi tietää, että siinä missä joulupukki on satuolento, Jumala on todellinen.Lähteet:

Barrett, Justin L. 2012. The God issue: We are all born believers. New Scientist 2856, 38-41.

Stenger, Victor J. 2012. The God issue: God is a testable hypothesis. New Scientist 2856, 46-47.