tiistai 13. maaliskuuta 2012

Mustasulkainen höyhenpeitteinen eläin on – dinosaurus?


Taitelijan näkemys Microraptorista. Kuva: Jason Brougham/University of Texas at Austin.

Joel Kontinen

Evoluutio tarvitsee höyhenpeitteisiä dinosauruksia, koska vallitsevan dogmin mukaan linnut kehittyivät dinosauruksista. Ja koska linnuilla on höyheniä, pitäisi joillakin dinosauruksilla olla ainakin höytyviä.

Aamulehdessä Vesa Vanhalakka raportoi tuoretta amerikkalais-kiinalaista tutkimusta, joka selvitti vuonna 2003 löytyneen kyyhkysen kokoisen Microraptor guin sulkien väriä ja totesi niiden olevan mustia.

Moni evolutionisti pitää Microraptoria dinosauruksena, vaikka University of Texasin taiteilija kuvasikin sen hyvin lintumaiseksi. Fossiilista voi kuitenkin olla vaikea päätellä, onko se lintu vai dinosaurus.

Microraptorin iäksi on arvioitu ”130 miljoonaa” vuotta. Ongelmaa mutkistaa se, että lentokykyisen linnun Archaeopteryxin arvellaan olleen sitä 20 miljoonaa vuotta vanhempi.

Toisin sanoen: jos Microraptor on oikeasti dinosaurus, se ei voi olla lintujen esi-isä, koska se on nuorempi kuin ”varhaisin” lintu.Lähteet:

Iridescent, Feathered Dinosaur Offers Fresh Evidence That Feathers Evolved to Attract Mates Jackson School of Geosciences, University of Texas at Austin. 8.3.2012.

Vanhalakka, Vesa. 2012. Muinainen sulka oli musta. Aamulehti 13.3., A2.