sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Höyhenpeitteinen dinosaurus ja lintujen esi-isä – tai ei sittenkään?Confuciusornisin fossiili. Kuva Wikipediasta. Linnusta löytyi äskettäin väriainetta.
Joel Kontinen

Luonnontieteelliset museot mainostavat monesti lintuja dinosaurusten jälkeläisiksi. Tästä on tullut darvinistinen dogmi, jota edes sen mahdottomaksi osoittaneet tutkimukset ja löydöt eivät juurikaan ole pystyneet horjuttamaan.

Populaarimedia on vaihteeksi intoutunut kahdesta Kiinasta tehdystä löydöstä. Naturessa julkaistiin hiljattain tutkimus, jossa Bristolin yliopiston paleontologi Michael Benton kollegoineen tarkasteli fossiloitunutta eri eläimistä peräisin olevaa melanosomia.

Melanosomia on esimerkiksi ihossa, turkissa ja höyhenissä. Benton ja kollegat tutkivat lintuja ja dinosauruksia. He huomasivat, että Confuciusornisissa, joka on lintu, on kahdenlaista melanosomia. Toista niistä on myös Sinosauropteryx –nimisessä dinosauruksessa, josta ei ole löytynyt höyheniä. Tutkijat arvelevat tosin nähneensä siinä ”höyhenenkaltaisia harjaksia.” Heidän mielestään se osoittaa, että dinosaurukset olivat höyhenpeitteisiä.

Kaikki eivät ole yhtä vakuuttuneita asiasta. Melanosomin löytyminen voi kertoa meille jotain dinosaurusten väristä, mutta siitä on vielä pitkä matka höyheniin. Pohjois-Carolinan yliopiston biologi Alan Feduccia tyrmää Bentonin ja kollegoiden tulkinnan. Hänen mukaansa he "ottavat uskon hypyn menemällä Confuciusornista Sinosauropteryxiin."

Science julkaisi samoihin aikoihin Jonah Choinieren, Xing Xun ja kollegoiden löydön. Hyvin säilyneen Alvarezsauridae-heimon dinosaurus sai nimen Haplocheirus sollers. Sciencen toimittaja Richard Stone mainosti sen olevan 15 miljoonaa vuotta vanhempi kuin varhaisin lintu Archaeopteryx.

Haplocheirus sollersin maallisessa jäämistössä ei näkynyt höyheniä eikä sitä myöskään esitelty dinosaurusten ja lintujen välimuodoksi. Puuttuvat sulat eivät silti estäneet populaarimediaa tai Iltalehdestä inspiraatiota ammentavia keskustelupalstojen nimimerkkikirjoittajia innostumasta.

George Washington –yliopistossa väitöskirjaa valmistelevan Jonah Choinieren tutkimus nimenomaan osoittaa, että linnut ja dinosaurukset kehittyivät samanaikaisesti.


Lähteet:

Dinosaur discovery helps solve piece of evolutionary puzzle (w/ Video).http://www.physorg.com/news183909269.html

Lundin, Sverker. 2010. The Lost World, Now in Color. ScienceNOW Daily News. (27.1.)
http://sciencenow.sciencemag.org/cgi/content/full/2010/127/2

Stone, Richard. 2010. Bird-Dinosaur Link Firmed Up, And in Brilliant Technicolor. (29.1.) http://www.sciencemag.org/cgi/content/short/327/5965/508