sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Aamulehden kriitikko ei jaksanut lukea Kolmatta Jeesusta loppuunDeepak Chopra tulkitsee kristinuskoa uudelleen kirjassaan The Third Jesus: The Christ We Cannot Ignore.Joel Kontinen

Deepak Chopra on intialaissyntyinen lääkäri ja vaihtoehtoisen lääketieteen guru, joka ammentaa maailmankuvaansa aineksia intialaisesta mytologiasta, darvinistisesta evoluutiosta ja kristinuskosta. Seurauksena on new agemäinen keitos, joka sivuuttaa tyystin kristinuskon ainutlaatuisuuden.

Aamulehden kriitikko Teemu Järventie tarkasteli Chopran vastikään suomennettua kirjaa Kolmas Jeesus – Kristus jota ei voi sivuuttaa (alkuperäisteos: The Third Jesus: The Christ We Cannot Ignore) ja myönsi, että hän jaksoi kahlata 225-sivuista teosta vain puoleenväliin, vaikka hän periaatteessa pitääkin kristinuskon ja itämaisen mystiikan yhdistämistä mahdollisena.

Chopralle Jeesus ei ole Uudessa testamentissa kuvattu Vapahtaja vaan henkiopas, joka pelastaa maailman osoittamalla tien jumalatietoisuuteen.

Evankeliumien Jeesus sen sijaan korosti ainutlaatuisuuttaan: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan tule Isän luo muuten kuin minun kauttani” (Joh. 14:6).

Chopran new age -kristus on vain yksi monista evoluution ja mytologian tuottamista "vapahtajista", joilla ei ole mitään tekemistä todellisen Jeesuksen kanssa.

Kun Luukas kirjoitti evankeliuminsa, hän käytti apuna silminnäkijöiden kuvauksia (Luuk. 1:1-4). Markus tunsi Pietarin, ja Matteus ja Johannes taas olivat apostoleja. Evankeliumit ovat historiaa. Niiden kuvaukset Jeesuksesta perustuvat silminnäkijöiden havaintoihin, kun taas Chopran Kolmas Jeesus perustuu mytologiaan.

Chopran kolmas Jeesus on väärä kristus, josta apostoli Paavali varoitti.


Lähteet:

Chopra Center. 2008. The Third Jesus: The Christ We Cannot Ignore
By Deepak Chopra. http://www.chopra.com/thirdjesus/excerpt
Talking with Deepak Chopra. Time (European edition) 171:8, 14. (25.2.2008)

Järventie, Teemu. 2009. Chopra- liikemies jonka haluaisi sivuuttaa. Aamulehti 3. 1., B19.