tiistai 26. tammikuuta 2010

Jerusalem, palestiinalaiset ja etniset puhdistuksetKuva: Berthold Werner, Wikipedia.
Joel Kontinen

BBC esitti hiljattain dokumentin Jerusalemista. Kaupungin historiasta sai ohjelmassa käsityksen, joka poikkeaa oleellisesti totuudesta. Jerusalemin juutalaiset juuret juontavat kuningas Daavidin aikaan eli noin 3 000 vuoden päähän ajastamme. Valloittajat, babylonialaisista roomalaisiin ja arabeista turkkilaisiin, ovat tulleet ja menneet, mutta joukko juutalaisia on aina jäänyt kaupunkiin.

Arabit miehittivät Jerusalemin 600-luvulla jKr. Näiden tulo merkitsi ahdistusta ja kärsimyksiä juutalaisille. Valloittajat pystyttivät monesti moskeijansa synagogien tai kirkkojen viereen osoittaakseen islamin ylivertaisuutta. He myös loukkasivat juutalaisia tahallaan rakentamalla teurastamoja näiden pyhien paikkojen naapurustoon.

Vuonna 1948 arabilegioonat valtasivat Itä-Jerusalemin ja ajoivat juutalaiset asunnoistaan. Tilalle tuotiin kymmeniätuhansia arabeja. Valtamedia ei juurikaan ole muistanut näitä julmuuksia ja etnisiä puhdistuksia.

Jerusalemin juutalaiskorttelissa oli 58 synagogaa vielä seuraavana vuonna. Jordanialaiset joko hävittivät tai vandalisoivat ne muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kaiken kukkuraksi he rikkoivat räikeästi kesäkuussa 1949 solmittua aseleposopimusta, jonka nojalla juutalaisille luvattiin pääsy näiden pyhille paikoille. Arabit eivät kuitenkaan antaneet juutalaisten käydä Länsimuurilla (Itkumuurilla), synagogissa eivätkä esimerkiksi hautausmailla tai Raakelin haudalla.

Kun juutalaiset valloittivat Itä-Jerusalemin vuonna 1967, he sitä vastoin antoivat arabien jäädä kaupunkiin.


Lähteet:

Bard, Mitchell G. Myths & Facts Online. Jerusalem. Jewish Virtual Libary.

Gilbert, Martin. 1994. Jerusalem: A Tale of One City. The New Republic. (14.11.).